Cum se vor calcula facturile de energie de la 1 noiembrie. Maximum 70 de bani pe kilowatt la curent și 28 de bani la gaze

1 lună in urmă 36

Parlamentul a adoptat miercuri plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, însă pe lângă plafonare există și compensarea facturilor. Nivelul compensării oferite de Guvern a crescut. Libertatea vă prezintă modul de calcul al facturilor în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Prețul maxim plafonat la energie electrică este de un leu pe fiecare kWh, cu tot cu TVA și tarifele de rețea, iar compensarea este de 0,291 lei pe kWh.

Astfel, din prețul plafonat se va scădea compensarea și rezultă un preț maxim facturat de 0,709 lei pe fiecare kWh consumat.

Prețul maxim plafonat este peste unele dintre ofertele existente în acest moment, însă pentru cei care au contracte la prețuri de peste un leu pe kWh atunci când se vor emite facturile va fi luat în calcul maxim 1 leu pe kWh.

Pentru sumele peste un leu, furnizorul va primi diferența de la stat.

Există însă și un prag minim, de 0,68 lei pe kWh, preț care să includă aici și tarifele de rețea, certificatele verzi, contribuția de cogenerare și TVA.

Astfel, dacă după scăderea compensațiilor din prețul oferit de furnizor rezultă un preț mai mic de 0,68 de lei pe fiecare kWh, atunci la facturare va fi folosit prețul de 0,68 lei.

Rezultă că, în final, prețul final va varia între un minim de 0,68 lei pe kWh și un maxim de 0,709 lei pe kWh, cu tot cu TVA.

Cum este la gaze

La gaze, mecanismul este similar. Prețul final plafonat este de 0,37 lei pe fiecare kWh consumat, însă există o cerință să existe un preț minim al componentei de gaze de 0,25 lei pe fiecare kWh.

În acest caz, compensarea este de 33% din prețul gazelor. Însă prețul gazelor este doar o parte din valoarea facturii, restul fiind tarife de înmagazinare, transport și distribuție, plus TVA.

Astfel, din prețul maximal de 0,37 lei pe kWh se va reduce o treime din prețul minim de 0,25 de lei pe kWh pentru componenta gaze, adică 0,0825 lei pe kWh. Astfel, se ajunge la un preț teoretic maxim de 0,2875 lei pe kWh.

Și în acest caz există un preț minimal. Acesta este de 125 lei pe MWh și nu include TVA, tarifele de transport, distribuție și înmagazinare.

Transformat în kWh, acest preț este de 0,125 lei minim. Însă cum prețul gazelor în sine este doar o parte din total, rezultă că prețul minim va fi mai mare.

Dumitru Chisăliță, expert în energie și fost director al Romgaz, a calculat pentru Libertatea că prețul minim la gaze ar fi de 0,185 lei pe kWh.

Astfel, rezultă un preț teoretic situat între un minim de 0,185 și un maxim de 0,2875 lei pe fiecare kWh de gaze. La aceste prețuri se adaugă TVA, adică încă 19%.

Potrivit lui Chisăliță, prețul mediu al gazelor în România este în acest moment de 0,25 lei pe kWh, cu tot cu tarifele de transport, înmagazinare și distribuție, însă fără TVA.

Facturile din noiembrie se vor emite în luna decembrie.

Plafonarea și compensarea sunt necesare după ce prețul energiei electrice și al gazelor naturale au crescut puternic în acest an.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă