Cum se pregătește Capitala pentru valul 5 al pandemiei. Șefa DSP București: Oamenii nu mai sună deloc pentru a se testa

3 săptămâni in urmă 27

Din ianuarie 2022, în Capitală vor fi deschise centre centre de evaluare unde pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 vor putea veni pentru a li se prescrie și administra un tratament, inclusiv cel cu anticorpi monoclonali, urmărindu-se astfel degrevarea unităţilor de primiri urgenţe ale spitalelor, anunță șefa DSP București, medicul Oana Nicolescu, într-un interviu publicat vineri de news.ro.

„Acum suntem în evaluarea acestor centre, pentru că automat ele trebuie să îndeplinească anumite criterii, în primul rând ne dorim ca tratamentul cu anticorpii monoclonali să se realizeze în cadrul acestor centre, şi automat centrul respectiv trebuie să aibă în structură în momentul de faţă paturi, şi pe de altă parte, de asemenea, tot aceste centre vor elibera, la plecarea din acestea – internarea va fi doar de o zi, pentru evaluare – tratamentul antiviral, dacă este nevoie, urmând ca ulterior să fie susţinuţi de către medicul de familie până la încheierea celor 14 zile”, declară Oana Nicolescu.

Aceste centre de evaluare urmează fie amplasate fie în apropierea unor spitale de urgenţă, fie în ambulatoriile integrate în spitale.

Șefa DSP București afirmă că este sigur încă de acum că un centru de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID va fi organizat la Institutul Matei Balş din Capitală. Și la Institutul Marius Nasta, Spitalul Clinic Malaxa, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș” sau la Spitalul Județean Ilfov ar putea fi deschise astfel de centre.

„Am dorit astfel să degrevăm UPU-rile. Toate aceste decizii au venit dintr-o nevoie concretă astfel încât să fim mult mai prompţi şi la alte nevoi, nu numai de COVID, dar şi de COVID.(…) Pentru a preîntâmpina o creştere exponenţială a numărului de pozitivi care se pot adresa acestor servicii de urgenţă ni s-a părut oportun, bineînţeles că iniţiativa a venit de la nivelul Ministerului Sănătăţii, să creăm aceste centre de evaluare şi practic acei pacienţi care într-adevăr în urma analizelor de sânge, cât şi a celor paraclinice, se pretează să ajungă în spital vor ajunge pentru a fi internaţi în spital”, explică șefa DSP București.

„Deşi suntem cu o rată a incidenţei la nivel de Bucureşti destul de mică, asta nu înseamnă că nu ne pregătim pentru o eventuală creştere a numărului de infectări. Concret, am vorbit la nivel de spitale, şi-au reevaluat planurile de rezilienţă, adică practic capacitatea maximă pe care o pot atinge pentru pacienţii COVID”, mai spune Oana Nicolescu.

În acelaşi timp, din data de 1 ianuarie 2022, toate posturile de la call center-ul DSP situat pe Arena Naţională vor fi ocupate de rezidenţi. Aceştia se vor ocupa de realizarea anchetelor epidemiologice, dar şi de alocarea fiecărui caz de pacient pozitiv COVID-19 în parte. Rezidenții vor lucra în două schimburi, de la ora 8.00 până la 22.00, inclusiv sâmbăta şi duminica.

Medicul spune că echipele mobile merg în continuare acasă la cei greu deplasabili pentru a-i vaccina şi că încă există multe solicitări în acest sens.

„Noi facem vaccinare la domiciliu în fiecare zi, astăzi au fost patru echipe mobile, noi realizăm aceste vaccinări la domiciliu persoanelor care sunt greu deplasabile, primim aceste informaţii fie pe mailul nostru fie prin direcţiile de asistenţă de la nivelul primăriilor de sector, să ştiţi că noi am dat curs absolut tuturor solicitărilor, mergem şi în căminele de bătrâni acolo unde suntem solicitaţi”, explică Oana Nicolescu.

Medicul atrage însă atenţia asupra unui fenomen care are loc în ultima perioadă: oamenii nu mai sună la DSP pentru a cere testarea pentru COVID-19, deşi acest lucru se poate realiza în aceeaşi zi în care a fost făcută solicitarea, cu ajutorul echipelor de la ambulanţă.

„Avem mai mult de o lună în care noi am preluat toate aceste apeluri referitoare la partea de testare, la momentul respectiv am degrevat serviciul de Ambulanţă pentru a nu mai suna toată lumea acolo pentru a se testa şi am preluat noi. Surpriza noastră a fost că în momentul respectiv am avut o scădere extraordinar de mare, iar în momentul de faţă putem să vă spunem că nu mai sună absolut deloc pentru a se testa. Avem această posibilitate, este foarte bine să se testeze, în momentul în care prezintă simptomatologie. Nu testăm, nu identificăm pozitivii”, afirmă șefa DSP București.

Oana Nicolescu mai atrage atenția că, indiferent de ce măsuri vor fi implementate de DSP București, fie că este vorba de deschiderea centrelor de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID, fie că numărul de paturi, simple sau de ATI, va fi sumplimentat, „singura soluție” împotriva pandemiei o reprezintă, în continuare, vaccinarea.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă