Cum să practici în siguranță sporturi de iarnă

3 săptămâni in urmă 16

Iarna este momentul perfect pentru a merge la munte și a te juca în zăpadă. Deci nu merită să rămâi acasă și să renunți la atracțiile de iarnă – dimpotrivă. Activitățile în aer liber îți oferă doza necesară de exerciții fizice și, în același timp, îți vor întări sistemul imunitar.

Schiul, snowboardul, sania sau patinele pot fi extrem de distractive. Și deși uneori îți trebuie ceva mai multă voință să ieși afară, pentru că este ger și multă zăpadă și ți-ai dori să rămâi acasă, cu o cană de ceai sau cafea fierbinte în mână, este mai bine să ieși. Reamintește-ți cum era atunci când erai copil și puteai petrece toată ziua afară în zăpadă, fără a simți frigul. De aceea, mai ales dacă ai copii, merită să le întărești obiceiul de a practica sporturi de iarnă încă de la cele mai mici vârste, dar nu uita de siguranța lor. Și a ta!

Astfel, merită să ții cont de câteva reguli care vor face iarna mai plăcută și mai sigură. Descoperă câteva sfaturi utile pentru a trece cu bine peste toate provocările.

Schi și snowboard

Înainte de a merge la schi sau snowboard, pregătește-ți mușchii pentru practicarea acestor sporturi. Încet, încet, vei putea să îți construiești starea fizică ce va minimiza riscul de rănire, iar exercițiile pentru întărirea mușchilor picioarelor și mobilitatea generală vor fi de ajutor.

Atunci când alegi trasee de coborâre, este important să îți evaluezi abilitățile. Nu toate pârtiile sunt potrivite pentru nivelul tău de experiență. Adaptează-te regulilor care predomină pe trasee și presupune de la început că ceilalți nu le cunosc. Regula încrederii limitate te va ajuta să anticipezi comportamentul altor schiori și snowboarderi.

Nu uita de echipamentele și hainele necesare, precum geci ski dama, bărbați și copii, de la firme renumite pentru acest tip de produse. Echipamentul trebuie selectat în funcție de aptitudini, stil, înălțime și greutate. Alegerea pantofilor care nu pot fi prea strâmți sau prea largi este de mare importanță.

Pentru momentele petrecute pe pârtie, nu uita să te îmbraci în straturi, iar lenjeria adecvată  va asigura termoreglarea potrivită. Nu uita de cască, atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

De asemenea, mergi pe pârtie doar atunci când ești odihnit și într-o stare de spirit bună, iar când simți oboseală excesivă, renunță.

Sania – potrivită pentru copii și adulți deopotrivă

Chiar și adulții se dau cu sania pe pârtie, așa că această atracție de iarnă are un farmec aparte. Și deși sania poate părea o joacă de copii, este important să respecți unele reguli.

În primul rând, verifică să nu existe copaci, stâlpi sau obiecte proeminente pe traseul de coborâre. Pentru copii, merită aleasă o sanie ce poate fi controlată și poate fi corectată direcția de mers. Este important ca aceștia să stea așezați sau înclinați, cu picioarele îndreptate spre direcția de mers. Amintește-ți de cască, aceasta este recomandată și în cazul saniei, care va proteja copii de rănile la cap.

O geacă impermeabilă, o pereche de pantaloni ski barbati, lenjeria termoactivă și mănușile groase vor fi de asemenea utile, căci o plimbare cu sania este posibilă doar iarna, când este ger și crengile copacilor se îndoaie sub greutatea zăpezii.

Snowmobile

Această formă din ce în ce mai populară de recreere de iarnă atrage atât tineri, cât și bătrâni. Nu este necesar un permis de conducere, doar bunul simț și zone sigure de parcurs, departe de pârtiile de schi, cărări și zone cu apă. Nu uita de casca și ochelarii de protecție pe care trebuie să îi porți.

De asemenea, indiferent de nivelul de experiență sau de sportul pe care îl practici, cunoașterea regulilor de prim ajutor ajută întotdeauna. De asemenea, pregătirile fizice ar trebui să înceapă cu cel puțin o lună înainte de a merge la munte și ar trebui să includă elemente de antrenament motric, dar și funcțional.

The post Cum să practici în siguranță sporturi de iarnă appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă