Cum s-ar putea atinge cu adevărat depolitizarea managementului spitalelor românești

5 luni in urmă 25


Ce şanse reale au profesionalizarea şi depolitizarea managementului în sănătate sub un guvern politic? Marius Ungureanu, cercetător şi lector univ. dr. la Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, încearcă să răspundă la această întrebare, plecând de la ideea propusă recent de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, de a organiza examene naţionale pentru managerii de spitale.


În ultimele luni, ministrul sănătății, dr. Nelu Tătaru, a avut câteva intervenții inedite pe marginea managementului spitalelor publice din România și a managerilor acestora. “Accesul acestora într-o funcție de manager să se facă printr-un examen național, nu doar strict local, în care sunt alți parametri de evaluare”, a declarat domnul ministru într-un interviu din data de 9 septembrie.


Anterior, pe data de 30 mai, dumnealui a declarat că unul din obiectivele sale este “de a depolitiza tot ce înseamnă management, am început cu o schimbare în organigrama Ministerului Sănătăţii, iar în următoarea lună vom vedea dispariţia unor direcţii, prin comasare, modificarea unor atribuţii (…), vor urma DSP-urile, iar în măsura în care legislaţia îmi va permite, poate nu acum, peste şase luni, voi trece şi la managementul spitalelor”.


Este remarcabil faptul că la nivelul leadership-ului Ministerului Sănătății există o preocupare față de managementul spitalelor și structurilor de decizie din sistemul de sănătate - direcții județene de sănătate publică, Ministerul Sănătății - în această perioadă în care pandemia COVID-19 pare să consume toate resursele sistemelor de sănătate.


Nevoia de claritate

Realitatea este că deficiențele de management din sistemul de sănătate din România nu au făcut obiectul prea multor analize până acum. Desigur, au mai existat miniștri care au deplâns, mai mult sau mai puțin public, performanța managerilor de spitale sau a directorilor de DSP-uri. 


Ce este nou însă la declarațiile domnului ministru Tătaru este că abordează direct problema (de)politizării - insuficient abordată înainte de sau după mandatul lui Vlad Voiculescu la conducerea Ministerului Sănătății.


Dincolo de faptul că este un subiect arzător, este necesar totuși să analizăm lucrurile clar, puțin mai în profunzime.


Avem două probleme majore: lipsa performanţei şi politizarea

Intervențiile domnului ministru trădează faptul că avem două probleme majore la nivelul managementului - una din ele este performanța (sau mai bine spus absența unor performanțe corespunzătoare), iar cealaltă politizarea (mai ales în selecția managerilor de spitale și a directorilor de DSP-uri).


Însă recunoașterea cu acuratețe a unei probleme nu presupune automat și faptul că soluțiile sunt la fel de la îndemână.


Intervenția domnului ministru lasă să se înțeleagă că organizarea unui examen național pentru selecția managerilor de spitale ar rezolva problema. Poate că da, dar mai probabil nu.Asta pentru că, indiferent unde se desfășoară selecția - la nivel local sau central, sunt alte câteva elemente mai importante decât procesul de selecție în sine:


cine efectuează selecția?ce cunoștințe și abilități sunt evaluate în procesul de selecție?și, din punctul meu de vedere, cea mai importantă: cine este evaluat?
Stăm prost la educarea viitorilor manageri din sănătate

Toate aceste întrebări sunt legate de un singur aspect-cheie: capacitatea României de a asigura o educație temeinică în domeniul managementului serviciilor de sănătate. În absența unui audit corespunzător, pe baza căruia să-mi fundamentez niște concluzii mai nuanțate, voi afirma totuși că stăm prost la acest capitol.


Modul în care viitorii manageri din sistemul de sănătate sunt formați este neunitar, fragmentat și neadaptat la realitățile curente și viitoare ale sistemului de sănătate.


Nu trebuie să inventăm roata

Ce se poate face, totuși? Este nevoie să consolidăm programele de formare în managementul serviciilor de sănătate - fie că sunt furnizate de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, fie de universități prin programe de masterat sau cursuri postuniversitare.


Vestea bună este că nu trebuie să inventăm roata. Organizații internaționale de prestigiu au lucrat deja pentru a dezvolta seturi de competențe necesare în formarea managerilor - cel mai la îndemână care îmi vine în minte fiind setul de competențe de leadership dezvoltat de Federația Internațională a Spitalelor (International Hospital Federation).


Care sunt, așadar, șansele unei profesionalizări și depolitizări ale managementului din sistemul românesc de sănătate?


Depolitizarea este neplăcută pentru orice partid ar fi la guvernare

Ele țin exclusiv de consecvența fie a domnului ministru Tătaru - în caz că dumnealui își va continua mandatul după alegerile de la finalul acestui an, fie a celui sau celei care îl va înlocui pe domnul ministru Tătaru.


În orice caz, nu va fi o misiune ușoară. Depolitizarea oricărui domeniu (cu atât mai mult a sănătății) este unul din cele mai neintuitive și neatractive lucruri pentru un partid politic.


Desigur, faptul că, la scurtă vreme după ce a declarat război politizării managementului spitalelor, domnul ministru a acceptat numirea ca manageri de spitale a două persoane complet nepotrivite pentru aceste roluri (la Piatra Neamț și la Câmpeni) nu demonstrează decât că sistemul nu este neapărat curios de o schimbare.


Însă o schimbare este absolut și urgent necesară. Avem nevoie de manageri buni și de lideri curajoși - la conducerile spitalelor, ale DSP-urilor, dar și a Ministerului Sănătății.


Foto: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă