Cum recunoaștem Fake News? Cum deosebim adevarul de fals?

4 săptămâni in urmă 51

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/04/Cover-eveniment-Parinte-responsabil-in-era-digitala-02-1.jpg
Accesul la internet deschide copiilor și adolescenților  o lume infinită de lucruri interesante pentru descoperit, și, cel puțin teoretic, îi ajută să înțeleagă mai bine cum funcționează lumea în care trăim. Pe de altă parte, vedem zilnic exemple de site-uri, articole, materiale video care prezintă evenimentele sociale, politice, economice într-un stil care nu corespunde principiilor jurnalistice și ne întrebăm, ca părinți și specialiști în educație: care sunt consecințele știrilor contrafăcute asupra tinerei generații, ce vor înțelege ei din ceea ce văd acum online și, mai ales, ce decizii vor lua pe baza informațiilor incorecte/neadevărate care ajung la ei? 

Totodată, studiul „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat în 2020 de Salvați Copiii pe un eșantion de 5.000 de copii, arată căaproapte 40% dintre respondenți au fost afectați de informaţiile false (39,5%).  Aproape o treime dintre copii cred că la TV sau pe site-urile de știri nu pot fi prezentate știri contrafăcute. Jumătate dintre copii verifică rar sau niciodată valoarea de adevăr a informațiilor găsite online. În această perioadă, principalele subiecte de care copiii sunt stresați sunt cele intens mediatizate: sănătatea membrilor familiei (teama de moarte) și situația școlară (teama de eșec), fiind însoțite adesea de stări de confuzie, anxietate, teamă și neîncredere.

Pentru a înțelege mai bine ce putem face ca părinți, profesori sau specialiști care lucrează cu copiii pentru a combate acest fenomen ce apare tot mai frecventv pe internet ă invităm miercuri, 14 aprilie 2021, de la ora 17.00, pe pagina de Facebook Salvați Copiii România la o dezbatere online interactivă și constructivă despre fenomenul știrilor contrafăcute în lume și în special în România. Invitații care vor răspunde la întrebările dumneavoastră sunt Sorin Costreie (Profesor de Filosofie la Universitatea din București, Prorector și Consilier al premierului pe probleme de educație și cercetare) și Florin Grozea (Antreprenor, Fondator MOCAPP- Platforma de Influencer Marketing), iar moderatorul va fi Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii Romania. 

Vă propunem să înțelegem împreună mai bine cum să recunoaștem știrile contrafăcute, cum să reacționăm când le întâlnim și cum să ne informăm mai bine. 

Vom răspunde la întrebări primite în timpul transmisiunii LIVE, în jurul următoarelor subiecte:

  • a. cât de periculoase sunt știrile contrafăcute, pentru copii și adolescenți, din punct de vedere psihologic?  
  • b. cum arată o știre bine scrisă și cum recunoaștem una care nu respectă principiile jurnalismului?
  • c. cine e responsabil de educarea copiilor legat de consumul mass-media? Ce fac părinții? Ce face școala? 

Abilitatea de a gândi critic în mediul online este una dintre competențele digitale principale de care tinerii au nevoie, însă în programa școlară din România activitățile de tip debate (dezbatere/ argumentare) nu sunt încurajate suficient de mult. Așadar, devine responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că formăm de azi o generație capabilă să se informeze corect și să ia decizii bune, pentru binele propriu și al societății în general.

Participarea este gratuită și nu necesită înregistrare prealabilă. 

De-a lungul celor peste 12 ani de activitate, prin programul Ora de net, Salvați Copiii a derulat activități de informare, prevenire și consiliere pentru copii și părinți, a colaborat cu autorități centrale și locale, alături de care a inițiat programe de studiu naționale și a implementat activități inter-disciplinare la nivel regional. Peste 550.000 de copii și 150.500 de adulți (cadre didactice, părinți și specialiști) au fost implicați în activități educaționale din 2008 până în prezent. 

Acest eveniment face parte din seria „Părinte responsabil în era digitală”, derulat de Organizația Salvati Copiii și Nepi RockCastle.

Articolul Cum recunoaștem Fake News? Cum deosebim adevarul de fals? apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă