Cum poți să fii fericit din nou după un divorț

2 săptămâni in urmă 11

Divorțul este un rollercoaster emotional, iar specialiștii plasează pierderea suferită în urma divorțului aproape la egalitate cu cea suferită în urma decesului unei persoane dragi. Persoanele care trec prin suferința divorțului cu greu își pot imagina că vor mai fi bine vreodată, iar fericirea pare o stare extrem de îndepărtată. Cu toate acestea, desi în primele etape nu pare, există viață fericită după divorț, ba chiar sunt voci care susțin că, uneori, chiar mai fericită decât îniante.

  • Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Pentru a ajunge acolo este însă nevoie să urmăm anumite etape și să ținem cont de unele aspecte care ne pot ajuta în gestionarea perioadei post-divorț.  

Acordă-ți timp și acceptă etapele prin care treci

Specialiștii au stabilit că există cinci etape care survin în urma unei pierderi, așa cum este divorțul. Prima etapă este starea de negare, în care pur și simplu nu ne vine să credem că ni se întâmplă chiar nouă. Urmează etapa de furie, în care ies la iveală sentimente și emoții nu tocmai plăcute, îndreptate de multe ori către fostul partener, dar și către noi înșine.

După furie trecem prin negociere, care este etapa în care sperăm la o împăcare, ne gândim dacă am făcut destul, ba chiar încercăm să discutăm cu fostul partener, în încercarea de a găsi o portiță înapoi. Cea de a patra etapă este depresia, o tristețe profundă care ne cuprinde atunci când ne gândim la situația în care ne găsim, deplângem viața pe care o aveam înainte și găsim cu greu motive de bucurie.

Ultima etapă este cea de acceptare, în care integrăm experiența și începem să ne uităm cu optimism la o viață nouă. Aceste etape se pot suprapune, pot reveni, de fiecare data cu o intensitate mai mică sau se pot desfășura aleatoriu, în funcție de particularitățile fiecărei situații.

Este important însă să ne dăm timp să procesăm fiecare din etape, să avem răbdare și înțelegere față de noi înșine și să nu ne dorim vindecarea peste noapte.

Evită relațiile pansament

De multe ori, găsirea rapidă a unui nou partener poate părea o soluție bună, care să ne aline suferința și să ne ajute să trecem mai ușor peste divorț. S-a dovedit însă că această strategie este una greșită, în primul rând pentru că, în perioada divorțului și imediat după suntem foarte vulnerabili și o nouă dezamăgire poate adânci suferința și ne poate face mai mult rău chiar și decât divorțul în sine.

Este bine, așadar, să așteptăm să ne vindecăm, măcar parțial, înainte de a ne arunca într-o relație nouă, care vine întotdeauna cu alte provocări. 

Alătură-te unui grup de suport

Este important să știi să nu ești singurul care trece prin experiența divorțului și că toate stările pe care le trăiești sunt perfect normale. De asemenea, te ajută mult să vorbești despre experiența ta într-un spațiu sigur, în care nu vei fi judecat. Atunci când cunoști oameni cu care practic vorbești aceeași limbă te simți mai puțin izolat și mult mai înțeles. 

Concentrează-te pe tine

Divorțul este un moment bun pentru a începe să te cunoști mai bine, să te iubești și să ai grijă de tine. Astfel vei fi pregătit și pentru a face față mai ușor momentelor dificile cu care te vei confrunta, dar și unei posibile noi relații atunci când va fi cazul. Concentrarea asupra propriei persoane, a sentimentelor, trăirilor, dorințelor și nevoilor tale este esențială pentru o vindecare completă după divorț.

Stabilește-ți obiective

Odată cu divorțul intri într-o etapă nouă a vieții tale și este un moment bun să îți reevaluezi obiectivele personale. Poate vei constata că este timpul pentru a urma o nouă carieră sau poate vrei să înveți lucruri noi pe care le amâni demult sau să îți cauți un loc de muncă unde să ai parte de mai multă flexibilitate. 

De asemenea, poți face o listă cu toate lucrurile care îți aduc bucurie și să începi să le faci. Poți să descoperi că îți place să cânți, să dansezi sau să pictezi, poți vizita locuri din oraș unde nu ai apucat să mergi niciodată, poți planifica o vacanță pe care ți-o doreai demult sau poți face plimbări mai dese. Această etapă nouă din viața ta este un prilej perfect să te redescoperi. 

Învață să te descurci ca părinte singur

Dacă ai copii, acceptă că divorțul este definitiv și acum ești un părinte singur. Divorțul îi afectează pe copii, de aceea este esențial să gestionezi comunicarea cu ei, dar și să reglezi modul de relaționare cu celălalt părinte, spre binele copiilor.

Custodia comună și împărțirea sarcinilor între părinți în mod echitabil este de regulă cea mai bună soluție, dar pentru a ajunge acolo cu armonie și acceptare este nevoie de muncă individuală și un echilibru interior cât mai bun. 

Copiilor mai mari li se poate spune ce se întâmplă, dar copiii mai mici nu știu cum să proceseze astfel de schimbări și vor avea nevoie de multă asigurare că sunt încă iubiți. La nicio vârstă copiii nu ar trebui să fie forțați să aleagă între mamă și tata ci să li se dea posibilitatea de a avea parte de ambii părinți, în condițiile existente.

Așteaptă-te să pierzi câțiva prieteni

Când treci printr-un divorț, este firesc ca unele relații să devină tensionate. Este în regulă să pierzi niște prietenii, în special dacă simți că nu ai acceptare și înțelegere din partea foștilor prieteni comuni. 

Caută prieteni noi cu care rezonezi, care nu îți cunosc trecutul și care îți pot oferi sprijin emotional necondiționat și fără judecată. 

Fă-ți mici plăceri din când în când

Este posibil să nu fi cheltuit prea mulți bani pentru tine în perioada divorțului, așa că poate ar fi bine să iei în considerare să îți cumperi lucruri care îți aduc bucurie, măcar din când în când. Fii propriul tău cel mai bun partener pentru moment, până când vei avea pe altcineva în viața ta care să îți facă surprize și cadouri.

Deși divorțul este o perioadă dificilă, meriți să ai o viață nouă, în care să te bucuri și să trăiești experiențe de care poate nu te-ai bucurat înainte. 

Dacă îți este greu să gestionezi consecințele divorțului, caută ajutor profesionist. Amintește-ți  că decizia de a pune capăt căsniciei nu a fost luată ușor, ci probabil a venit după ani de încercări. Faptul că o căsnicie nu a funcționat, nu înseamnă că întreaga ta viață este un eșec. Există lucruri bune în viitor, dacă reușești să treci prin momentele grele și să privești divorțul ca pe o etapă firească în viața ta, la finalul căreia poți redeveni o persoană fericită și echilibrată din punct de vedere emotional. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă