Cum poţi încasa bani din chirie dacă nu eşti proprietarul apartamentului. Nudul proprietar şi uzufructarul din noul Cod Civil

1 lună in urmă 41

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 03:25

76 citiri

Te găseşti în situaţia în care o rudă îndepartată a familiei va pleca în străinătate si vrea să iţi lase apartamentul în grijă pănă când se va întoarce, peste câţiva ani. Ce ar presupune acest lucru?

Ar însemna ca pe baza unui “contract de uzufruct”, încheiat la notar sau prin testament între titularul apartamentului (nudul proprietar) şi beneficiar (uzufructarul), primești dreptul legal de folosință asupra apartamentului.

Dreptul de uzufruct se poate încheia pe o perioadă determinată sau maximum pe intreaga perioada a duratei de viață a beneficiarului (dacă este persoană fizică), caz în care se numește că are “caracter viager”. În situatia in care este persoană juridică, durata maximă pe care se poate încheia dreptul de uzufruct este de 30 de ani.

Mai mult, daca nu se menționează data de încheiere a dreptului de uzufruct, se consideră ca acest contract având caracter viager, prin urmare, este încheiat pe durata de viață a beneficiarului. Astfel, atributele esențiale ale dreptului de proprietate (posesie, folosință și dispoziție) sunt împărțite între uzufructuar și nudul proprietar.

Titularul rămâne proprietarul în acte și are dreptul de a dispune de bunul său, deci dacă se decide între timp îl vinde, însă va înstrăina doar nuda proprietate, uzufructuarul are drept în continuare.

De asemenea, titluarul are dreptul de a cere încetarea uzufructului pentru abuz de folosință atunci când uzufructuarul abuzează de folosința bunului, îi aduce stricăciuni sau îl lasă să se degradeze.

Care sunt obligaţiile titularului în acest caz:

• să predea bunul cu tot ce îl compune la momentul încheierii convenției;

• să nu îi îngrădească libertatea beneficiarului de a se folosi de bun;

• să suporte cheltuielile cu proprietatea (taxe, impozit) și reparațiile mari care mențin apartamentul în stare corespunzătoare de folosință;

Care sunt obligaţiile beneficiarului:

• să restituie bunul fără deteriorări sau îl va despăgubi pe proprietar;

• să conserve locuința, să folosească așadar apartamentul ca un bun proprietar;

• să consemne starea în care preia bunul, cu ajutorul unui proces-verbal în momentul predării imobilului (se face în prezența proprietarului);

• să suporte cheltuielile de întreținere cu apartamentul, rezultate din folosința obișnuită a bunului;

• să respecte destinația bunului de folosință (a apartamentului), există însă și excepții;

• să-şi apere, în instanță, dreptul de uzufruct.

Totodată, beneficiarul (uzufructarul) are dreptul de a închiria apartamentul. Va încasa lunar suma pe chirie dacă părțile nu stabilesc altfel. De asemenea, beneficiarul are dreptul să cedeze dreptul de uzufruct altei persoane (contract de cesiune) dacă părțile nu stabilesc altă manieră prin contract.

Spre deosebire de vechiul Cod Civil, dispozițiile din Noul Cod Civil (art. 714) prevăd posibilitatea ca uzufructuarul, în lipsă de stipulație contrară, să cedeze, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros (un act juridic prin intermediul căruia fiecare parte urmărește un avantaj în schimbul obligațiilor pe care și le-a asumat), dreptul unei alte persoane fără acordul nudului proprietar, au explicat specialiştii de la legalup.ro.

Citeste si:

Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”

Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...

Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă