Cum pot fi convinși oamenii să se vaccineze anti-COVID. Răzvan Cherecheș, în direct la Adriana Nedelea LA FIX: „ Campania de vaccinare trebuie să se axeze pe informații clare”

3 luni in urmă 9


Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, vorbește în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, despre cum poate fi trecută bariera reticenței oamenilor în fața vaccinării anti-COVID, la care ajung și mesajele autorităților despre siguranța și eficiența vaccinului, ”speranța și salvarea” pentru ieșirea din pandemie, dar și unele teorii ale conspirației, care vorbesc despre ”efectele secundare”, fără niciun argument științific.Autoritățile știu cum va arăta campania de vaccinare
anti-COVID în România, cine vor fi primii vaccinați, unde se va face vaccinarea,
le spun oamenilor că se pot vaccina gratuit, în etape și dau garanții că același
vaccin va fi folosit în toată Europa.


„Este foarte important de știut că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt pandemiei”, a spus luni  președintele Klaus Iohannis. Dar a subliniat că de eficiența campanii de vaccinare „depinde în mare măsură stoparea pandemiei și, implicit, protejarea vieții românilor”.


Vaccinările anterioare au arătat însă că românii sunt
reticenți la vaccinare. Ultimele statistici care au apărut în spațiul public
arată că 40% dintre români spun că nu vor să se imunizeze. Scăderea acestui
procent va depinde foarte mult de cum va fi făcută campania de informare a
oamenilor pentru a-i convinge să se vaccineze pentru a opri pandemia.


Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.


Principalele declarații ale lui Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică:


Despre vaccinul împotriva Covid-19


Trebuie adresate fricile populației și trebuie să segmentăm grupul țintă în mai multe categorii. Avem pe de o parte pe cei care sunt reticenți pentru că este un produs nou, pe care nu l-au mai întâlnit până în acest moment. Asta se întâmplă pentru că nu au suficiente informații despre subiect. Îi avem și pe cei care sunt în categoria Teoria conspirației, vaccinul conține cipuri, legat de  5G și uleiuri esențiale și pentru aceștia nu prea avem ce să le transmitem.Campania trebuie să se focalizeze pe informații clare și care să ofere suport pentru decizia de vaccinare, respectiv cum funcționează vaccinul, care este modalitatea prin care este administrat, care sunt factorii de risc, care sunt reacțiile secundare posibile, cât timp durează imunitatea. Ce anume facilitează vaccinarea, adică, dacă te vaccinezi la ce vei avea acces, ce fel de viață vei putea duce ulterior.Acum este momentul în care trebuie făcut un studiu în care să vedem care sunt temele în discuțiile care sunt între cetățeni, care sunt fricile și trebuie înrolați și implicați în campanie influencerii publici, oamenii care sunt vector de imagine.

Despre campania de vaccinare a Guvernului


Mi se pare că bâjbâie în acest moment. Singurii pași în această direcție au fost declarațiile oficialilor că vaccinul este sigur, dar nu este suficientă o afirmație de acest gen. E nevoie de suport pentru această informație, adică, trebuie explicat cum funcționează vaccinul. Acesta nu conține partea a virusului, nu există un risc de infectare, vaccinul conține doar particule de ARN care sunt injectate și care ajung ulterior în celulele noastre în ribozombi, de unde se sintetizează particule similare cu particule de pe capsula virusului și ulterior organismul nostru sintetizează anticorpi care știu să recunoscă învelișul virusului și să-l atace. Vaccinul ne învață cum să atace exteriorul virusului. Vaccinul este ok.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă