Cum pot ajunge „protejați” cartofii prăjiți - Ce țară vrea să-i includă în patrimoniul mondial UNESCO

1 lună in urmă 2

cartofi prăjiți belgieni tradiționalicartofi prăjiți belgieni tradiționali

Cartofii prăjiţi ar putea deveni în viitor un element de patrimoniu cultural protejat. În Belgia, cartofii prăjiți au fost deja introduși în patrimoniul cultural al regiunii flamande de peste șase ani. UNESCO ar putea primi în 2022 o propunere în acest sens din partea Flandrei pentru ca acest sortiment tradițional să intre în patrimoniul mondial. 

JOI, 18 MARTIE 2021, 23:02

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

Comercianții ambulanți din Belgia deja s-au gândit cum pot ajunge cartofii prăjiți în patrimoniul mondial. 

Proprietarii chioşcurilor care vând cartofi prăjiţi din Belgia spun că acest sortiment alimentar ar putea fi considerat un element de patrimoniu cultural ce merită protejat. Ei cred că acest lucru este posibil şi au înaintat deja o cerere către autorităţile flamande prin care solicită UNESCO înscrierea preparatului lor culinar în patrimoniul umanităţii, relatează Agerpres.

În 2014, regiunea flamandă, unde se vorbeşte olandeză, a inclus cartofii prăjiţi în patrimoniul său cultural şi imaterial.

Belgia poate înainta UNESCO câte o propunere la fiecare doi ani, fiecare regiune făcând pe rând sugestii, iar anul viitor vine rândul Flandrei.

De exemplu, „cultura belgiană a berii a fost inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului umanităţii în 2016, iar cartofii prăjiţi ar trebui să-i urmeze exemplul”, spune unul dintre reprezentanții unei uniuni care reprezintă proprietarii standurilor de cartofi prăjiţi, potrivit RFI România. 

„Cultura cartofilor prăjiţi are rădăcini în noi toţi. Este o obişnuinţă, asemenea valorilor fixe din vieţile noastre. Şi probabil tocmai datorită acestui lucru trebuie să continuăm a o proteja”, a mai spus același proprietar de standuri de cartofi prajiți. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă