Cum poate gestiona Occidentul noul șantaj nuclear al lui Putin. Analist: ”Astfel de atacuri sunt în strategia militară a Rusiei”

3 zile in urmă 28

Vladimir Putin a încercat din nou să bage spaima în Occident amenințând cu armele nucleare, în primul său discurs de la începerea invaziei din Ucraina. Liderul de la Kremlin chiar a plusat și a spus că vrea o mobilizare parțială pentru a mări numărul soldaților de pe front.

Amenințarea privind folosirea armelor nucleare tactice nu este prima din acest război de aproape șapte luni. Însă, Occidentul trebuie să ia în considerare și această posibilitate.

Radu Carp: ”Putin are două calități care fac greu de anticipat care îi sunt următoarele mutări”

Profesorul Radu Carp de la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București a comentat într-un interviu acordat Ziare.com despre problemele care l-au determinat pe Putin să amenințe din nou cu arma nucleară și să ceară mobilizarea rezerviștilor pentru lupta din Ucraina.

”În primul rând, Vladimir Putin este rațional, dar imprevizibil. Are aceste două calități care fac foarte greu de anticipat care îi sunt următoarele mișcări. Îi place să riște. Nu aș putea spune la ce anume se gândește când încearcă această escaladare”, a spus Radu Carp.

Președintele rus a transmis că vrea să-i mobilizeze doar pe cei care au făcut armata pentru că au experiență de luptă. Însă numărul acestora nu este atât de impresionant precum se așteptau cu toții.

”Este clar că în momentul de față riscă foarte mult cu această mobilizare parțială pentru că din toate calculele, poate obține în plus 300.000 de oameni care, dacă nu au o strategie, iar în momentul acesta nu au, nu folosesc prea mult pe câmpul de luptă. Nu cred că vom afla foarte curând care este rezultatul acestei mobilizări parțiale pentru că este toamnă, vine iarna, și în mod direct toate aceste ofensive și contraofensive vor încetini.

Însă Rusia are probleme pe multiple planuri. O problemă majoră este lipsa de strategie, de coordonare. O alta este lipsa de logistică, iar Vladimir Putin nu a vorbit despre rezolvarea acestei probleme. Și mai este problema legată de lipsa comunicațiilor, de incapacitatea de a domina spațiul aerian al Ucrainei.

Sunt foarte multe probleme care nu țin de oameni, de militari. Oricât ai mobiliza aceste probleme sunt cronice. Erau cunoscute, dar nu la o asemenea dimensiune, iar ele împiedică orice poziție mai radicală a forțelor armate și în mod natural, venirea toamnei și iarna face ca frontul să se stabilizeze”, a comentat profesorul Radu Carp.

Cât de viabilă mai este amenințarea lui Putin că va folosi armele nucleare

În discursul său, Vladimir Putin amenințat inclusiv cu folosirea arsenalului nuclear în cazul în care „integritatea teritorială a Rusiei este pusă în pericol”. Însă, astfel de amenințări au fost folosite și atunci când i-au fost impuse sancțiuni, de exemplu. Iar acest tip de discurs este amplificat și de simpatizanții săi. Oameni care chiar cred în spusele președintelui.

„Judecând după ceea ce se întâmplă și ceea ce urmează să se întâmple, săptămâna aceasta marchează fie pragul victoriei noastre iminente, fie pragul unui război nuclear. Nu văd o a treia opțiune”, a declarat Margarita Simonian, portavocea Kremlinului ce deține funcția sa de redactor-șef al postului de propagandă RT.

Politologul Radu Carp spune că pentru ca Putin să lanseze rachete nucleare trebuie să se întâmple mai multe lucruri și să fie de acord și armata rusă.

”Știm că în strategia militară a Rusiei aceste atacuri nucleare tactice sunt prevăzute. Problema este însă că Vladimir Putin nu este singurul decident. Pentru a lua o asemenea decizie îi trebuie un acord din partea armatei, iar lucrurile devin foarte complicate în momentul în care se pornește acest mecanism. Am văzut, de exemplu, că discursul lui de ieri era atât de cunoscut de către aliații occidentali încât l-a amânat pentru că se știa tot ce va spune, cuvânt cu cuvânt.

Aceste situații îl împiedică să ia o asemenea decizie.

Dacă ne imaginăm un scenariu în care Putin ar lua o astfel de decizie. Informația ar ajunge imediat pe masa Aliaților occidentali și ar fi sfătuit să renunțe în mod public. Deci sunt mari probleme în ceea ce privește lanțul de comandă și strategia în armata rusă ceea ce face ca aceste decizii să rămână doar o retorică”, a spus profesorul Carp.

România și Republica Moldova, în pericol?

Una dintre opțiunile liderului de la Kremlin, în contextul problemelor militare din Ucraina, ar fi să atace România sau Moldova pentru că un atac asupra unui aliat american ar diminua posibilitatea SUA de a sprijini logistic Ucraina, Washingtonul urmând să fie angrenat pe două fronturi, scrie analistul George Friedman, fondatorul și CEO al companiei de previziune și analiză geopolitică Geopolitical Futures.

Cheia este de a produce amenințări pentru ucraineni din mai multe direcții, atât tactic, cât și strategic. Într-adevăr, nevoia lor principală este să împrăștie logistica SUA prin crearea unei amenințări militare serioase pentru un alt aliat american sau atacând direct pe unul. Nu este clar că SUA ar fi incapabile să furnizeze două fronturi, dar ar putea să dezechilibreze SUA și să le forțeze să reducă sprijinul pentru Ucraina, deschizând posibil oportunități pentru Rusia”. Cele mai plauzibile ținte sunt, în opinia lui Friedman, România și Moldova,

”În cazul lui Vladimir Putin nu trebuie exclusă nicio opțiune. Dar el este o persoană foarte calculată, foarte rațională, știe că un astfel de atac ar avea consecințe din partea NATO. Punctul slab este Republica Moldova, dar nu neapărat din punct de vedere militar, ci din punct de vedere informațional. Pentru că R. Moldova nu aplică decât parțial sancțiunile UE și din această cauză este vulnerabilă la asemenea atacuri hibride”, a mai punctat Radu Carp.

”Există o breșă foarte serioasă la Kremlin”

Încă înainte de discursul lui Putin, rușii au început să se mobilizeze împotriva sa. Mai întâi au căutat pe internet metode de a refuza mobilizarea, apoi au început să organizeze pe rețelele de socializare mișcări anti-puterea de la Kremlin.

Mişcarea tineretului prodemocraţie din Rusia "Vesna" chiar a lansat miercuri, 21 septembrie, un apel la organizarea în aceeaşi zi a unui protest pe întregul teritoriu al Federaţiei Ruse împotriva mobilizării militare parţiale decretate anterior de către preşedintele Vladimir Putin, relatează publicaţia independentă rusă Meduza.io, care transmite din afara ţării, după ce a fost declarată "agent străin" de către regimul de la Moscova.

Ar putea oare ca rușii să răstoarne acum regimul Putin?

”Este greu de știut și depinde totul de dinamica din interiorul puterii de la Moscova. Însă faptul că discursul lui Putin era cunoscut, în detalii, ieri seară, de tot ceea ce înseamnă reprezentanții la vârf ai politicii de apărare și securitate din SUA, arată că există o breșă foarte serioasă la Kremlin și tot ce putem spera este ca aceasta să producă în continuare rezultate în sensul încetinirii acțiunilor lui Vladimir Putin”, a mai spus politologul.

Imediat după discursul lui Putin, pe canalele rusești de Telegram au apărut sute de comentarii care cer trimiterea la război a deputaților și a președintelui însuși. Mulți au mai scris că au prevăzut decizia și armata lor nu este atât de puternică pe cât se spune la televizor.

„Poate că Putin și deputații vor intra în război?”, „Toți vom fi trimiși acolo!”, „La naiba! Haideți să ieșim în stradă!”, "Vova, fă-ne o favoare: mori!", "Mergi tu în tranșee", au scris utilizatorii.

Oamenii încă nu înțeleg cine va fi trimis la război, dar comentatorii au ajuns la aceeași concluzie - mai devreme sau mai târziu toată lumea va fi mobilizată.

„Cel mai groaznic este că această măsură nu va ajuta”, „Nimeni nu mi-a atacat țara!”, „Ce ar trebui să apărăm?” - scriu rușii.

Mulți au menționat chiar sloganul „Fără război!”, pentru ca părinții și soții lor să nu fie luați la război și au întrebat dacă este posibil să plece în străinătate. În comentarii au fost și cei care au continuat să scrie despre „victorie” și „succes”.

Citește și:

Pe ruși i-a apucat panica atunci când au auzit că Putin vrea să le vorbească despre mobilizare. Ce informații au căutat la repezeală pe internet

Înainte de discursul președintelui Vladimir Putin, anunțat pentru seara zilei de 20 septembrie, rușii de rând au început să fie interesați activ de modul de a părăsi țara și de tema...

 „Nu va exista o mobilizare generală”

Președintele Comitetului de Apărare al Dumei, Andrei Kartapolov a negat marți seară, 20 septembrie, zvonurile că Vladimir Putin va anunța o mobilizare generală. Presa rusă lansase în...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă