Cum își protejează Portugalia cetățenii care lucrează de acasă. Parlamentul a adoptat noi reglementări

3 săptămâni in urmă 29

Vineri, 05 Noiembrie 2021, ora 21:24

57 citiri

Cum își protejează Portugalia cetățenii care lucrează de acasă. Parlamentul a adoptat noi reglementări

Autoritățile portugheze au adoptat noi reglementări în legislaţia muncii, introducând măsuri suplimentare de protecţie a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în afara sediilor companiilor.

Noile reglementări sunt un răspuns la tendinţa observată pe piaţa muncii: din ce în ce mai mulţi angajaţi au lucrat de acasă în timpul pandemiei de COVID-19. "Există beneficii ale muncii la domiciliu, dar vrem să adaptăm legislaţia la aceste evoluţii", a anunţat Guvernul de la Lisabona.

Reglementările aduc noi amenzi pentru companiile care perturbă viaţa privată a angajaţilor şi a familiilor lor şi obligă angajatorii să compenseze angajaţii pentru cheltuielile legate de munca la domiciliu.

Companiile ar trebui să evite să-i contacteze pe angajaţi în afara orelor de program, cu excepţia circumstanţelor excepţionale. De asemenea, cel puţin la fiecare două luni, angajaţii trebuie să se întâlnească cu superiorii lor pentru a preveni izolarea. În plus, firmele trebuie să plătească angajaţilor cheltuieli suplimentare personale legate de munca la domiciliu, cum ar fi facturi la electricitate sau internet.

Companiile care nu respectă reglementările se vor confrunta cu amenzi.

Parlamentul Portugaliei a respins măsura care asigura angajaţilor dreptul de a închide sistemul profesional de comunicare în afara orelor de program.

Datele Eurostat arată că anul trecut, în urma introducerii măsurilor de distanţare socială ca răspuns la pandemia de COVID-19, 12,3% dintre persoanele angajate cu vârsta între 15 şi 64 de ani din Uniunea Europeană lucrau în mod obişnuit de acasă, iar cea mai scăzută pondere a celor care munceau de acasă s-a înregistrat în Bulgaria (1,2%), România (2,5%), Croaţia (3,1%) şi Ungaria (3,6%).

Finlanda este pe primul loc pe lista statelor membre UE pentru munca la domiciliu, 25,1% din angajaţi lucrând în mod obişnuit de acasă în 2020. Finlanda este urmată de Luxemburg (23,1%) şi Irlanda (21,5%).

Citeste si:

Portugalia va avea alegeri anticipate în ianuarie 2022. Cum a fost tranșată criza politică

Pe țărmul Lusitan, la 4 ore distanță cu avionul de România, lucrurile sunt mult mai simple și eficiente decât la noi. Mai puțină gălăgie și mai mult cap în chestiunile politice....

 "Fetele care conduc Moldova au diplome la Harvard, somităţile noastre şi-au petrecut viaţa la University of Dâmboviţa"

Analistul Politic Sorin Ioniță a comentat vineri seara, 5 noiembrie, despre despre viitoarea alianță ce ar urma să conducă România. Expertul spune că în situația în care PNL se...

Sursa: Ziare.com

DigiSport.ro

Digi24.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă