Cum înghite USR PLUS ”broasca” AUR: de la ”partid extremist cu care nu negociem” și ”au oameni pe conștiință” la partener pentru moțiunea de cenzură. Liderii USR PLUS nu au răspuns unui apel al intelectualilor pentru încetarea dialogului cu AUR

1 lună in urmă 25

Liderii USR PLUS negociază în plină criză politică depunerea unei moțiuni de cenzură semnată de proprii parlamentari și de cei din AUR. În urmă cu doar patru luni însă, Dan Barna excludea orice negociere cu partidul pe care îl caracteriza drept ”extremist”.

”Nu suntem în filmul… J.R. în Dallas: never say never. Cu cei de la AUR eu nu voi negocia pentru că, din punctul meu de vedere – şi am spus asta şi de la tribuna Parlamentului, o spun şi aici – AUR s-a dus într-o zonă de partid extremist. Am văzut că ieri un putător important de mesaj din AUR propunând public o listă cu intelectuali care trebuie ucişi. Deci acolo suntem, este o realitate pe care nu o putem ignora şi dacă dăm oricât de mic credit unui astfel de partid nu ştiu unde se poate ajunge. De aceea, din punctul meu de vedere AUR este un partid extremist şi eu nu voi negocia eu ei”, a Dan Barna în 23 aprilie la Digi 24, citat de News.ro.

Mai mult, cu o lună înaintea declarației lui Barna, deputatul AUR Dan Tănasă a fost la un pas de bătaie cu deputații USR pe holurile Camerei Deputaților. Tănasă i-a insultat pe deputații USR PLUS Ionuț Moșteanu și Silviu Dehelean, în văzul colegilor și al presei.

Dan Tănasă i-a spus atunci lui Silviu Dehelean: „Mă, păduche, cum adică vii tu să mă ameninți pe mine. Bă, dispari mă de aici, tu auzi ce îți spun? Dispari mă de aici. E un păcălici! Băi, îți ordon să dispari din fața mea, tu nu auzi ce îți zic? Nu mai strica aerul aici, dispari! Îți ordon să faci pași înainte!”

Imediat după incident, liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, spunea că „AUR este un accident al politicii româneşti, un partid extremist care şi-a construit toată campania pe mesaje extremiste, pe mesaje conspiraţioniste. Prin mesajele astea, cu siguranţă, au pe conştiinţă nişte oameni pe care nu i-au îndemnat să aibă grijă de sănătatea lor şi a celor din jur şi acest partid extremist a ajuns în Parlament şi se manifestă ca pe maidan. Până la urmă, la ce ne putem aştepta la nişte extremişti conduşi de un fost şef de galerie?”, a susţinut Moşteanu, la Palatul Parlamentului.

Un moment delicat s-a consumat la începutul anului. La 3 februarie, zeci de personalități din societatea civilă au semnat o petiție adresată liderilor coaliției, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la ”deschiderea către dialog” arătată de miniștri Educației, Justiției și Sănătății către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR și solicită ca ”dialogul cu AUR să înceteze imediat”.

Apelul venea după derapajele antisemite, pro-legionare, xenofobe și ultranaționaliste ale unor lideri AUR.

”Partidul AUR este o formațiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existență pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă. Un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcția de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiași partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societății liberale și a sistemului instituțional de valori al democrației liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democrație”, se arată în apelul către liderii coaliției PNL – USR PLUS – UDMR.

Nici unul dintre liderii politici vizați, inclusiv Dan Barna și Dacian Cioloș, nu a formulat un răspuns la apelul intelectualilor. (sursa foto: Facebook/ George Simion)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă