Cum îi învățăm pe copii să își exprime sentimentele

1 săptămână in urmă 13

Exprimarea emoțiilor și sentimentelor este destul de dificilă chiar și pentru adulți. În cazul copiilor, acest lucru poate fi și mai greu. Un copil de patru ani nu va înțelege de ce nu poate mânca trei prăjituri odată și va fi furios, dar nu va ști cum să exprime asta. La fel, un copil de opt ani care vrea să se joace o să facă față cu greu trecerii de la ceea ce îi place la teme și învățat, așa că va apărea frustrarea. Pare complicat să-i înveți pe copii despre sentimente, deoarece este un concept destul de abstract. Este greu de descris cum se simte să fii trist, speriat sau entuziasmat. 

  • Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cu toate acestea, părinții ar trebui să înceapă să îi învețe pe copii despre emoțiile lor cât mai devreme posibil, deoarece felul în care se simt afectează alegerile pe care le fac.

Copiii care își înțeleg emoțiile vor putea să se manifeste și altfel decât folosind crize de furie, agresivitate și sfidare pentru a se exprima. Un copil care poate spune „Sunt supărat pe tine” va avea mai puține șanse să lovească un alt copil, un adult sau să își facă sieși rău. De asemenea, un copil care verbalizează: „Asta îmi rănește sentimentele” este mai bine pregătit pentru a rezolva conflictul în mod pașnic.

Pe măsură ce învață despre emoțiile lui, copilul va deveni mai puternic și mai pregătit mental. Copiii care își înțeleg emoțiile și pot să le gestioneze vor fi încrezători că pot face față oricăror provocări ale vieții.

Cum îți poți ajuta copilul să își exprime sentimentele?

Învață-l să numească sentimentele

Încă de la vârsta preșcolară, copiii ar trebui să învețe termeni de bază despre sentimente, cum ar fi fericit, supărat, trist și speriat. Pe măsură ce cresc, ei învață să se raporteze și la sentimente mai complexe, cum ar fi frustrat, dezamăgit și nervos.

O modalitate excelentă de a-i ajuta copiii să învețe despre sentimente este să discutăm cu ei despre felul în care se pot simți diferite personaje din cărți, desene animate sau emisiuni TV. Atunci când citiți sau vă uitați împreună la TV, poți face  o pauză pentru a întreba: „Cum crezi că se simte acum?” Discutați apoi despre diferitele sentimente pe care personajul le poate experimenta și despre motivele pentru care s-ar putea simți așa.

Vorbind despre sentimentele altora, copiii vor învăța și empatia. Copiii mici cred că lumea se învârte în jurul lor, așa că poate fi o experiență revelatoare pentru ei să învețe că și alții au sentimente. Dacă copilul tău știe că să își împingă prietenul îl poate face pe acesta supărat și trist, va fi mai puțin probabil să o facă.

Vorbește despre sentimente

Arată-le copiilor cum să folosească cuvintele care denumesc emoții în vocabularul lor zilnic. Fii un exemplu și profită de fiecare ocazie pentru a-ți împărtăși propriile sentimente. Poți spune, de exemplu: „Mă simt trist că nu vrei să împarți jucăriile cu sora ta. Pun pariu că și ea se simte tristă.”

Întreabă-ți în fiecare zi copilul: „Cum te simți astăzi?” Pentru copiii mici poți folosi desene cu fețe zâmbitoare sau triste din care ei să aleagă și apoi să discutați împreună despre acel sentiment. Vorbește despre evenimentele, persoanele, lucrurile care ne influențează sentimentele și marchează momentele în care știi că copilul poate avea un anumit sentiment. De exemplu, poți spune: „Arăți foarte fericit de când ai aflat că mergem la film” sau „Se pare că ești frustrat când nu îți iese să pui piesele de puzzle din prima”.

Învață-l strategii de rezolvare a problemelor

Copiii trebuie să știe că doar pentru că se simt furioși nu înseamnă că pot lovi pe cineva. În schimb, pot să învețe abilități de gestionare a furiei, astfel încât să poată rezolva conflictul în mod pașnic. Învață-ți copilul în mod proactiv cum să facă față emoțiilor incomode.

Încurajează-ți copilul să ia o pauză atunci când se supără, să meargă în camera lui sau într-un loc liniștit atunci când are nevoie să stea câteva minute cu gândurile lui. Acest lucru îl poate ajuta să se calmeze înainte să facă o acțiune pe care ar putea să o regrete.

Învață-ți copilul modalități sănătoase de a face față sentimentelor triste. Dacă se simte trist că prietenul lui nu se joacă cu el, discutați despre cum poate gestiona această tristețe. Adesea, copiii nu știu ce să facă atunci când se simt triști, așa că devin agresivi sau manifestă comportamente de atragere a atenției.

O modalitate bună de a-i ajuta pe copii să învețe cum să facă față sentimentelor este prin jocul de rol cu păpuși. 

Arată-ți aprecierea 

Recunoaște și apreciază comportamentul bun al copilului. Spune-i atunci când își exprimă emoțiile într-un mod adecvat din punct de vedere social. De exemplu, dacă gestionează bine un conflict poți să îi spui „Îmi place foarte mult felul în care te-ai exprimat când i-ai spus surorii tale că ești supărat pe ea”.

Fii un model

Dacă îi spui copilului să-și folosească cu grijă cuvintele și reacțiile atunci când este supărat, dar pe tine te vede că îți arunci telefonul după un apel, cuvintele tale nu vor fi eficiente. Găsește moduri sănătoase de a face față propriilor emoții incommode pentru a-I da un exemplu de urmat.

Subliniază momentele în care te simți supărat sau frustrat și spune-o cu voce tare.„Sunt supărat că mașina aia tocmai mi-a tăiat calea”. Apoi respiră adânc sau arată-i o altă modalitate sănătoasă de reacție,  astfel încât copilul să învețe să recunoască abilitățile pe care le folosești atunci când te simți furios.

Repara și adaptează pe parcurs

Va trebui să lucrezi cu copilul tău asupra emoțiilor pe parcursul întregii copilării, inclusiv în anii adolescenței, așa că este important să aveți conversații constante despre cum să gestionezi emoțiile într-un mod sănătos.

Când copilul tău face o greșeală, rupe ceva din furie, lovește sau renunță când este frustrat, consideră că este o oportunitate de a-l învăța cum să facă mai bine data viitoare. Caută momentele care pot fi transformate în lecții și care vă vor ajuta să găsiți modalități sănătoase de a face față sentimentelor.  

Exprimarea și gestionarea sentimentelor este un proces de lungă durată care se învață treptat și suferă adaptări permanente. Tratează-ți copilul cu blândețe pe parcursul acestei călătorii, validându-i permanent trăirile și ajutându-l să găsească cele mai bune modalități de a le face față. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă