Cum identificăm rapid primele semne ale depresiei? (P)

2 săptămâni in urmă 3

Material susținut de Janssen în cadrul campaniei “Să Învingem Depresia”

Peste 5% din populația lumii suferă de depresie, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Acest procent este, însă, semnificativ mai mare, având în vedere faptul că majoritatea cazurilor de depresie rămân nediagnosticate și că episoadele depresive sunt asociate și altor boli, cum ar fi tulburarea bipolară.

Alte studii arată că unul din patru oameni va fi afectat de probleme de sănătate mintală pe parcursul vieții. La fel ca orice altă boală, și depresia este mai ușor de tratat și de ținut sub control dacă este identificată rapid.

Hai să aflam împreună care sunt primele semne ale depresiei și cum le poți identifica la tine însuți sau la apropiații tăi.

Primele semne ale depresiei: la ce să fii atent

Sentimentele de tristețe sau de suferință sunt normale — le avem cu toții ocazional și, de obicei, dispar în câteva zile. Însă depresia clinică sau tulburarea depresivă majoră sunt probleme mult mai complexe, care durează mult mai mult.

Iată cum le poți recunoaște:

1.   Lipsa interesului pentru activități care îți făceau plăcere în trecut

Dacă simți că nu mai ai niciun interes pentru activitățile care îți făceau placere, acesta poate fi un semn de depresie. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu tulburări depresive spun că pur și simplu nu au mai fost interesați de hobby-uri, activități sociale/de familie sau viață sexuală.

Desigur, fluctuațiile nivelului de interes pentru diferite activități sunt normale. Dar atunci când apatia persistentă se instalează in cazul mai multor tipuri de activități, e bine să consulți un specialist.

2.   Oboseala instalată fără motiv și tulburări ale somnului

Parte din motivele pentru care îți pierzi interesul pentru anumite activități poate fi și o stare de oboseală permanentă. Depresia vine adeseori cu lipsă de energie și cu o senzație de oboseală extremă.

La rândul ei, oboseala extremă poate duce la prelungirea programului de somn peste limitele uzuale. În alte cazuri, însă, depresia aduce insomnie și tulburarea programului de somn: pacienții dorm la ore aleatorii, somnul este fragmentat, de proastă calitate și neodihnitor.

3.   Schimbări de apetit sau de greutate corporală

Greutatea și apetitul pot fluctua semnificativ la pacienții cu tulburări depresive. Fie că e vorba de lipsa poftei de mâncare sau, dimpotrivă, de un apetit crescut peste noapte, aceste schimbări poți fi semne timpurii ale depresiei.

Astfel de schimbări se pot întâmpla și din alte motive — cum sunt creșterile de apetit sezoniere. Pentru un diagnostic de depresie, se iau în calcul schimbări ale greutății de plus sau minus 5% pe parcursul unei luni.

4.   Sentimente de anxietate, vină nejustificată sau scăderea stimei de sine

Deși anxietatea și depresia sunt probleme diferite și nu se cauzează una pe alta, studiile arată că acestea apar deseori împreună. În cazul anxietății te poți confrunta cu simptome ca:

  • Nervozitate, neliniște sau tensiune
  • Creșterea pulsului
  • Transpirație excesiva
  • Spasme involuntare ale mușchilor.

Alături de acestea, mai sunt comune și stările de vină nejustificată (“E doar vina mea pentru tot ce se întâmplă”), adesea în legătură cu evenimente sau stări de fapt asupra cărora nu avem niciun control. De asemenea, scăderea stimei de sine este foarte frecventă — auto-critica severă pentru greșeli și decizii greșite.

5.   Iritabilitatea, furia și comportamentul periculos

Studiile arată că iritabilitatea și furia greu de gestionat sunt simptome cu care se confrunta mai ales bărbații. Pe de altă parte însă, indiferent de gen, mulți pacienți cu tulburări depresive caută alinarea simptomelor în comportamente periculoase, cum ar fi abuzul de alcool sau de substanțe interzise.

6.   Lipsa de speranță și schimbările bruște de dispoziție

O altă caracteristică a depresiei este lipsa de speranță — credința că niciodată lucrurile nu vor fi mai bune. Pacienții cu tulburări depresive se simt atât lipsiți de speranță, cât și lipsiți de ajutor; ei cred cu tărie că nimeni și nimic nu îi poate face să se simtă mai bine.

Depresia poate aduce și schimbări bruște de dispoziție, fără o cauză externă evidentă. Trecerea de la furie la calm sau la tristețe sau trecerea de la bucurie excesiva la plâns greu de controlat sunt doar două exemple de simptome.

Ce poți face în cazul în care identifici unul sau mai multe dintre aceste simptome la tine sau la apropiații tai

În primul rând, nu ignora niciodată aceste simptome. Daca simți că e ceva în neregulă cu tine, consultă un specialist (psiholog sau psihiatru) și urmează recomandările lui.

Similar, dacă vezi astfel de schimbări la apropiații tăi, rămâi aproape de ei, chiar și atunci când încearcă să te îndepărteze. Sfătuiește-i cu privire la vizita la un specialist. Poți afla mai multe despre depresie, simptomele ei și cum poți identifica un episod depresiv major aici.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă