Cum funcționează vaccinul de la Johnson&Johnson, care ajunge în aprilie în țară. Care e diferența față de celelalte vaccinuri folosite deja în România

1 lună in urmă 3

Comitetul național pentru vaccinarea anti-COVID a făcut o prezentare a celor patru vaccinuri împotriva COVID-19 autorizate de Comisia Europeană, conform platformei RO Vaccinare, este vorba despre Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Valeriu Gheorghiță a anunțat marți, într-o conferință de presă, că vaccinul de la Johnson&Johnson va ajunge în România la jumătatea lunii aprilie. Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că, fiind vorba despre o singură doză, se pretează mai mult centrelor mobile.

Pentru a doua jumătate a lunii aprilie, dacă nu mă înşel, ar trebui să primim probabil prima tranşă. Nu este una consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze

Valeriu Gheorghiță:

Potrivit RO Vaccinare, dacă Pfizer și Moderna funcționează pe principiul ARN mesager, Johnson&Johnson, ca și AstraZeneca, se bazează pe un vector viral nereplicativ.

Diferențele între cele patru tipuri de vaccin mai constau și în eficacitate. Astfel, în timp ce Pfizer și Moderna au o eficacitate de 95%, respectiv 94,1%, iar AstraZeneca – 60%, Johnson&Johnson are o eficacitate 67%.

O altă diferență este aceea a regimului de administrare. Pfizer se administrează în două doze la interval de 21 zile, Moderna în două doze la interval de 28 de zile iar AstraZeneca în două doze la 56 de zile. Spre deosebire de acestea, Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză.

De asemenea, în privința stocării pe termen lung, Pfizer se păstrează 6 luni la -80 de grade Celsius, Moderna – aceeași perioadă de timp, dar la -20 de grade Celsius, AstraZeneca – tot 6 luni, dar între 2-8 grade Celsius. În privința Johnson&Johnson, acesta se menține 24 de luni la -20 de grade Celsius.

Cum funcționează vaccinul de la Johnson&Johnson, care ajunge în aprilie în țară. Care e diferența față de celelalte vaccinuri folosite deja în România

Cum funcționează vaccinul nou autorizat, dezvoltat de Johnson&Johnson

Pe 11 martie, Comisia Europeană a acordat autorizație de introducere pe piață condiționată pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Janssen Pharmaceutica NV, acesta fiind al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

Această autorizație se acordă în urma unei recomandări științifice pozitive bazate pe o evaluare aprofundată a siguranței, eficacității și calității vaccinului de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și este aprobată de statele membre.

Vaccinul Janssen va fi administrat în doză unică adulților cu vârsta de peste 18 ani și se bazează pe un adenovirus, adică un virus inofensiv care transmite „instrucțiunile” din partea virusului care cauzează COVID-19. Acest lucru permite celulelor proprii ale organismului să producă proteina specifică virusului COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției COVID-19.

Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu cauzează boală, arată Comisia Europeană.

Prospectul Johnson&Johnson poate fi descărcat de pe platforma RO Vaccinare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă