Cum funcționează sistemul de supraveghere a victimelor violenței domestice. Tipurile de alerte pe care le poate emite

2 săptămâni in urmă 11

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 22:10

26 citiri

Numărul cazurilor de violență în familie din România este foarte mare. Autoritățile vor să-i țină departe pe agresori de victime cu ajutorul unor brățări electronice.

Conform unor date transmise de ministrul de Interne, anul trecut, peste 45.000 de agresiuni în familie au fost înregistrate în țara noastră. Avem o lege care prevede ca cei pentru care au fost emise ordine de protecție să fie monitorizați cu brățări electronice. La fel și victimele lor, pentru a fi protejate.

Legea a fost adoptată anul trecut, în primăvară, însă, abia anul acesta va demara un proiect pilot în acest sens.

Ministrul Lucian Bode a declarat joi seara, 6 ianuarie, la Digi 24, că statul va cumpăra anul acesta primele 15.000 de brățări electronice. Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare proiectul prin care vor fi cumpărate kiturile necesare pentru aceste sisteme.

Ele vor funcționa într-un program pilot, din care vor face parte și peste 500 de polițiști, pe care Ministerul de Interne se pregătește să îi recruteze.

Cum funcționează brățările electronice

Conform Legii 146 din 2021, agresorii, arestaţii la domiciliu şi cei aflaţi sub control judiciar vor fi obligaţi să poarte brăţări electronice mobile care le vor monitoriza mişcările prin GPS.

Brățara se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepţie, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul şi obligaţia de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate.

În dispeceratul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) ofiţerii de supraveghere vor putea vedea în orice moment locul în care se află o persoană aflată în una dintre situaţiile enumerate mai sus, iar orice nerespectare a restricţiilor va fi pedepsită.

Încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau a condiţiilor de deplasare constituie infracţiunea de evadare, urmând a se aplica regulile privind concursul de infracţiuni.

Ce alerte vor fi emise

În cadrul SIME sunt generate următoarele categorii de alerte:

  • alertă de părăsire a imobilului, generată ca urmare a constatării prezenței dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, în afara imobilului;
  • alertă de depășire a perimetrului, generată ca urmare a constatării prezenței dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, în afara itinerarului sau limitei teritoriale stabilite;
  • alertă de apropiere, generată ca urmare a constatării prezenței dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, în proximitatea dispozitivului electronic de supraveghere deținut de persoana protejată, sub distanța prestabilită;
  • alertă de defecțiune, generată ca urmare a pierderii semnalului dispozitivului electronic de supraveghere sau constatării oricăror alte defecțiuni în legătură cu funcționarea optimă a acestuia;
  • alertă de testare, generată în cadrul procedurii de montare a dispozitivului electronic de supraveghere, pentru a verifica funcționarea optimă a acestuia.

În situația generării mai multor alerte, sesizarea organelor de ordine publică și a organelor de supraveghere se face respectând următoarea ordine de prioritate: alerta de apropiere, alerta de defecțiune, alerta de părăsire a imobilului și alerta de depășire a perimetrului.

În cazul alertei de apropiere, dispeceratul de urgență operat de poliție contactează persoana protejată, o informează cu privire la declanșarea unei alerte și îi comunică datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, la momentul declanșării alertei.

De asemenea, organele de ordine publică au obligația de a se deplasa, de îndată, la imobilul unde locuiește persoana protejată sau, după caz, în locația indicată cu ocazia primirii datelor de intervenție.

Când va fi implementat proiectul pilot

Costurile estimative ale proiectului pilot se ridică la aproximativ 3.490.000 de euro

Operaționalizarea brățărilor electronice este o provocare, a spus ministrul de interne într-un interviu Digi24.

Anul trecut au fost peste 45.000 de agresiuni în familie, iar numărul celor care au încălcat ordinele de protecție a crescut cu 18%.

”În a două parte a anului mai exact putem vorbi de implementarea acestui proiect pilot la nivelul a trei județe și București. Cei care primesc ordin de protecție și evident cel considerat agresor și atunci semnalul când se apropie mai mult decât prevăd reglementările legale va fi transmis automat. De aceea ne trebuie acest soft să putem să transmitem în timp real și în timp real să intervenim. Degeaba este transmis, dacă nu avem echipe, patrule, care să intervină imediat și să oprească o eventuală agresiune”, a spus Lucian Bode.

Aceste brățări electronice vor fi purtate tot timpul, inclusiv când persoanele supravegheate fac duș sau merg la magazinul din colț.

Citeste si:

 „S-a sculat mai an, bădica Lucian/ Și-a trecut la fapte direct de pe bancheta din spate” VIDEO

Tavi Perțea, polițist rutier în Bihor, a prezentat pe vlogul său personal „Plugușorul polițistului pensat”. Polițistul face aluzii și la incidentul în care ministrul Afacerilor...

Topul celor mai penibile scuze folosite de șoferi când sunt opriți în trafic. „Ești plătit din banii mei, nu îmi iei tu carnetul”

Ministerul Afacerilor Interne a transmis joi, 6 ianuarie, printr-o postare pe Facebook, o serie de scuze pe care le folosesc șoferii când sunt prinși pe picior greșit în trafic....

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă