Cum explică Arafat și colonelul Șchiopu că absența autorizației la incendiu de la spitalul Balș nu e importantă, pentru că „şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii”

1 lună in urmă 1


Înlăturat după Colectiv pentru că a mințit, șeful pompierilor Orlando Șchiopu a apărut vineri, cu o funcție și mai înaltă, lângă Raed Arafat și a recunoscut că pompierii știau de problemele de la Pavilionul 5, care nu avea autorizație ISU. Dar, a explicat Raed Arafat, bagatelizând printr-un sofism legea, propria organizare  și regulile: „Autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii”.


Orlando Șchiopu, unul dintre cei trei șefi ISU București-Ilfov dați jos după Colectiv, când a făcut parte din conducerea care a mințit că nu știa de existența clubului, a apărut din nou lângă Raed Arafat cu ocazia incendiului de la „Balș”.


La Colectiv, Orlando Șchiopu era prim adjunct al comandantului pompierilor pe București. Acum este chiar comandantul. 


Cel pe a cărui cască scrie, ca la fotbaliști, ORLANDO, l-a aprobat pe șeful DSU la Antena 3, și a recunoscut că erau la curent, încă din noiembrie, că pavilionul institutului are probleme de siguranță la incendiu. Mai mult, pentru nereguli îi sancționaseră pe șefii spitalului. Trăim în spirala a cinci ani în care cel pedepsit reapare natural în peisaj și anunță, la rându-i, o pedeapsă.


***


„Toate s-au schimbat, dar parcă nu s-a schimbat nimic”, spun băieții de la Fără Zahăr în melodia Joi. 


Cunoscuți mai mult pentru parodiile muzicale, ei sunt serioși într-o singură piesă, această „Joi”, în care observă că Dorohoiul natal se vede din blocul turn la fel ca pe timpul copilăriei lor.


Acum, la cinci ani de la Colectiv și la două luni după Piatra-Neamț, semnalul că parcă nu s-a schimbat nimic a venit la televizor. La Antena 3, lângă șeful DSU, Raed Arafat, a apărut vineri seara Orlando Șchiopu. 


Discursul orwellian al lui Arafat


Întrebat de Radu Tudor, Arafat a recunoscut că Pavilionul 5 de la „Balș”, cel care a luat foc, nu avea autorizație ISU, și a spus-o ca și cum acesta e cel mai puțin important lucru din lume. Colonelul Orlando a întărit spusele șefului și a afirmat că Institutul Matei Balș fusese chiar sancționat în noiembrie.


Apoi, Arafat a vorbit în orwelliană, spunând că „şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii”.


Vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu.

Raed Arafat:

De ce mai există autorizațiile, dacă nu au niciun rol?


Dacă ar fi așa, de ce s-ar mai da autorizații la incendiu? Dacă ele nu fac diferența dintre protecție și risc, de ce legea le obligă, de ce Arafat are, în IGSU, departamente care se numesc chiar așa „prevenire și control”?


Momentul de la Antena 3 a fost uimitor. Un șef de instituție a bagatelizat controlul propriei instituții și controlul în general, în încercarea de a-i scoate, din nou, pe șefii unui spital din culpă și ca să abată atenția de la faptul că pompierii știau despre problemele de la „Matei Balș”. Exact din acea clădire de la „Matei Balș”!


Arafat nu are nevoie de prezentări. Cine e însă Orlando Șchiopu?


Colonelul care și-a pierdut controlul și a înjurat morții


Pentru unii colegi e un bun pompier, curajos și activ, genul care e în prima linie la orice incendiu. Alți oameni nu uită intervenția haotică de la Colectiv, când s-a mulat în harababura generală și, mai mult, imagine observată pe filmările secrete intrate în posesia Libertatea în 2019, înjură morții.


<strong>„Înțelegem rudele victimelor, apropiații. Dar, profesional vorbind, faptul că înjură morții nu-l discreditează decât într-un singur mod: oamenii care-l văd ca pe un lider pricep că e depășit de situație”, avea să-mi spună un pompier după ce vedea imaginile.</strong>


Doar că Orlando Șchiopu nu e doar pompier. El e șef. E unul dintre șefii ISU București-Ilfov din miezul incendiului din 2015.


Din noiembrie 2015, Orlando Șchiopu a fost înlăturat, alături de Giani Aldoiu și Mihai Guță, după ce Gazeta Sporturilor a demonstrat că au mințit când au afirmat că nu știau de clubul Colectiv. Pe 25 septembrie 2015, cu o lună înainte de nenorocire, firma Emagic le trimisese, prin fax, o cerere prin care îi înștiințează că va folosi spațiul de la clubul Colectiv pentru un festival de muzică. 


Șchiopu a plecat pentru ca Arafat să poată rămâne. Doar că demisiile nu durează mult în România.


Mâna invizibilă a statului, care-i protejează


Doi dintre cei trei s-au întors repede la ISU. Iar unul dintre ei era chiar Șchiopu. Kanal D anunța asta chiar în 2016. Apoi, informația s-a cimentat în 2019, la apariția imaginilor secrete, când pompierii l-au trimis la conferința de presă chiar pe Orlando!


Pentru că nu-i treaba mea să judec, ci doar să observ, observația este că persoana dată afară după o minciună a instituției pe care o conducea apare, peste 5 ani și două luni, și anunță o altă sancțiune, fără efect, la adresa conducerii unui spital unde aveau să moară cinci oameni.


Un ciclu de sancțiuni care par că se anihilează reciproc, în care vinovații sunt vinovați câteva zile, apoi o mână invizibilă a statului recunoaște, în spatele cortinei, că meritele lor înclină peste greșeli.


Ciclul Arafat-Orlando.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă