Cum creează Putin un imperiu informal. Anexarea lentă continuă în estul Ucrainei

2 săptămâni in urmă 18

În timp ce liderii internaționali și mass-media internațională continuă să speculeze cu privire la cea mai recentă consolidare militară a Moscovei la granița cu Ucraina, președintele rus Vladimir Putin continuă cu calm anexarea lentă a estului Ucrainei, scrie Peter Dickinson pe blogul Atlantic Council, preluat de zn.ua.

Autorul notează că anxietatea cu privire la intențiile Rusiei a crescut de la începutul lunii noiembrie, când directorul CIA, Bill Burns, a călătorit la Moscova pentru a avertiza Kremlinul împotriva unei noi invazii a Ucrainei. Pe fondul unui val de rapoarte de presă care conțin îngrijorări cu privire la o posibilă ofensivă rusă viitoare, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a vizitat Kievul, iar omologul său ucrainean Aleksei Reznikov a călătorit la Washington pentru discuții cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

Chiar și ministerele de externe, de obicei, „pașnice“, ale Franței și Germaniei au considerat că este necesar să emită o declarație comună în termeni duri prin care să informeze Rusia despre „consecințele grave” dacă Moscova decide să-și intensifice intervenția militară în Ucraina.

Această concentrare asupra manevrelor militare amenințătoare ale Moscovei este de înțeles, scrie Dickinson, dar riscă să eclipseze faptul că Rusia a invadat deja Ucraina și și-a întărit constant controlul asupra unor regiuni întregi ale țării din 2014 . În ultimii șapte ani, invazia rusă a Ucrainei a cufundat lumea într-un nou Război Rece. Va rămâne cea mai serioasă provocare pentru o ordine internațională bazată pe reguli, chiar se va reși descurajarea unei noi ofensive în lunile următoare.

Eliminarea barierelor în calea comerțului

Pe 15 noiembrie, Putin și-a semnalat intenția de a continua anexarea neoficială a estului Ucrainei prin emiterea unui nou decret de eliminare a barierelor în calea comerțului dintre regiunile ocupate de Rusia și Federația Rusă. Mișcarea a fost foarte apreciată de autoritățile separatiste din Donbas, care au numit-o „un pas serios spre integrarea cu Rusia”. Evenimentul nu a primit atât de multă atenție și zgomot mediatic ca desfășurarea trupelor rusești și a diviziilor de tancuri, dar nu reprezintă o amenințare mai mică pentru viitoarea integritate teritorială a Ucrainei.

Ucraina a condamnat decretul lui Putin drept „ingerință gravă” în treburile interne ale țării. În declarația sa, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei susține că acest pas „demonstrează în mod clar politica intenționată a Rusiei de a atrage teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei în spațiul său economic, politic, electoral și informațional”. Din nefericire pentru Kiev, comunitatea internațională nu poate sau nu dorește să recunoască consecințele îngrozitoare ale eforturilor Rusiei de a integra estul Ucrainei.

Ridicarea recentă a barierelor comerciale este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri luate de Kremlin pentru a promova integrarea economică între estul Ucrainei ocupate și Federația Rusă. Regiunile ucrainene controlate de Kremlin au trecut de la grivna ucraineană la rubla rusă în urmă cu câțiva ani, iar Moscova oferă, de asemenea, subvenții financiare semnificative pentru a sprijini economia în dificultate și pentru a acorda beneficii sociale în zona ocupată.

Integrarea economică este doar un aspect al planurilor lui Putin de a crea un imperiu informal în estul Ucrainei. În timp ce Moscova a anexat Crimeea aproape imediat după preluarea peninsulei ucrainene la începutul lui 2014, Kremlinul adoptă o abordare mult mai graduală a teritoriilor ocupate din estul Ucrainei. Oficial, Rusia este în favoarea revenirii definitive a acestor regiuni sub control ucrainean. Neoficial, Moscova face tot posibilul pentru a preveni acest lucru.

Populația din estul Ucrainei ocupate de ruși a fost supusă propagandei de la Kremlin

În ultimii șapte ani și jumătate, populația din estul Ucrainei ocupate de ruși a fost supusă propagandei de la Kremlin, demonizând Ucraina și punând la îndoială dreptul acesteia de a exista ca stat independent. Elevii sunt învățați să fie ostili Ucrainei și să se considere ruși, în timp ce grupurile pentru drepturile omului susțin că învățarea limbii ucrainene a dispărut practic din sistemul educațional al regiunii.

Cel mai flagrant aspect al acestei anexări lente a fost distribuirea masivă a pașapoartelor rusești către ucrainenii din estul ocupat. Lansată în aprilie 2019 la câteva zile după victoria lui Volodimir Zelenski la alegerile prezidențiale din Ucraina, decizia de a acorda cetățenie rusă populației locale a schimbat echilibrul geopolitic din estul Ucrainei și a transformat efectiv regiunea într-un protectorat de pașapoarte.

Moscova nu intenționează să caute un acord negociat cu Ucraina în viitorul apropiat

Moscova nu ascunde faptul că consideră această populație rusă creată artificial ca pe un pretext nedefinit pentru a interveni în treburile regiunii, chiar și în cazul improbabil al revenirii sale viitoare sub controlul ucrainean. În primăvara anului 2021, în timpul schimburilor de focuri, Dmitri Kozak, adjunct al șefului Administrației lui Putin, a avertizat că armata rusă va fi „forțată să apere” cetățenii ruși din estul Ucrainei dacă situația de securitate se va deteriora. Cu peste jumătate de milion de pașapoarte rusești emise în ultimii doi ani, acest imperialism de pașapoarte reprezintă o amenințare evidentă și imediată la adresa suveranității Ucrainei.

Utilizarea cetățeniei ruse în estul Ucrainei contribuie, de asemenea, la integrarea politică a regiunii în Federația Rusă. Campania pentru alegerile parlamentare din Rusia din septembrie 2021 a avut loc în estul Ucrainei ocupate de ruși, iar la vot în sine au participat aproximativ 230 de mii de ucraineni, potrivit Ombudsmanului Liudmila Denisova.

În ultimele alegeri, figuri cheie din războiul din estul Ucrainei au pătruns, de asemenea, în instituției politice rusești. Cel mai faimos dintre aceștia a fost Aleksander Borodai, care a câștigat pentru prima dată proeminență în 2014 ca prim-ministru al așa-numitei Republici Populare Donețk „DPR”.

Borodai, acum membru în parlament din partea partidului Rusia Unită al lui Putin, a cerut de multă vreme anexarea estului Ucrainei și a promis că va folosi noua sa poziție pentru a promova o integrare mai profundă. Decizia Kremlinului de a sprijini în mod deschis figuri toxice precum Borodai reprezintă o abatere uluitoare de la negările plauzibile anterioare și este o dovadă puternică că Moscova nu intenționează să caute un acord negociat cu Ucraina în viitorul apropiat.

Strategia de anexare lentă a lui Putin a avut un succes surprinzător. În timp ce comunitatea internațională a fost uluită de confiscarea Crimeei în 2014 și recent a tras rapid un semnal de alarmă cu privire la o concentrare de trupe în apropierea graniței cu Ucraina, există o reacție slabă sau deloc la numeroșii „pasi mici” ai Kremlinului care amenință să-l ducă la o ocupare permanentă a estului Ucrainei.

În schimb, liderii occidentali s-au limitat în mare măsură la expresii goale de îngrijorare gravă care au fost de multă vreme interpretate de Rusia ca o undă verde tăcută pentru acțiuni ulterioare. Această reticență de a se confrunta cu Kremlinul nu face decât să perpetueze problema. Până când Occidentul va impune suficiente sancțiuni suplimentare Moscovei, absorbția treptată a teritoriului ucrainean va continua, iar țara va rămâne o sursă de instabilitate internațională nesfârșită.

În mediul de securitate actual, prevenirea unei alte ofensive majore rusești este în mod clar o prioritate pe termen scurt. Cu toate acestea, comunitatea internațională trebuie să recunoască că, în cele din urmă, va trebui să stingă ambițiile imperiale ale lui Putin în Ucraina dacă dorește să treacă dincolo de condițiile actuale ale Războiului Rece. Pe măsură ce Rusia devine mai puternică în estul Ucrainei, costul va crește doar, conchide Dickinson în Atlantic Council.

Citeste si:

Crizele care deschid porțile Rusiei

Într-o perioadă în care toată regiunea e supusă unor teste de stres, România și-a dat singură foc, uitând să cheme pompierii. În România, criza politică se apropie de 100 de zile,...

 Rusia va ataca Ucraina până la sfârșitul lui ianuarie 2022

Armata rusă are 92.000 de soldaţi desfăşuraţi în jurul graniţelor Ucrainei gata de luptă, şi se pregăteşte pentru un atac până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă