Cum au vrut americanii să construiască o alternativă la Canalul Suez, prin Israel, cu 520 de bombe nuclare

2 luni in urmă 37

Un document declasificat dezvăluie un plan al SUA din 1963 de a crea o alternativă la Canalul Suez. Planul presupunea excavareaunui coridor de peste 250 de km lungime prin deșertul Negev, sudul Israelului cu bombe nucleare, relatează Business Insider.

Cum au vrut americanii să construiască o alternativă la Canalul Suez, prin Israel, cu 520 de bombe nuclare

https://www.businessinsider.com/

Un plan inedit a fost scos la lumină în contextul crizei din Canalul Suez, blocat de 6 zile de Nava Ever Given. Aceasta a fost repusă luni pe linia de plutire. Criza, însă, nu a trecut. Nu se ştie încă şi când va fi pusă în mişcare nava, astfel încât canalul să fie deschis circulaţiei.

SUA au luat în considerare un plan de a folosi aproape 520 de bombe nucleare pentru a săpa o alternativă la Canalul Suez, prin Israel, în anii 1960, potrivit unui memorandum declasificat, relatează Business Insider. Planul nu s-a realizat niciodată, dar a avea o cale maritină ca alternativă la Canalul Suez ar fi putut fi util astăzi, după blocarea uneia dintre cele mai importante rute de transport maritim din lume.

Conform memorandumului din 1963, care a fost declasificat în 1996, proiectul se baza pe 520 de bombe nucleare pentru a săpa un canal navigabil. Acesta solicita „utilizarea explozivilor nucleari pentru excavarea unui canal prin deșertul Negev”. O rută propusă a fost aceea prin deșertul Negev care să lege Marea Mediterană de Golful Akaba, permițând acces la Marea Roșie și Oceanul Indian.

Planul a fost explicat pe Twitter de istoricul Alex Wellerstein care a numit proiectul o alternativă ”modestă” la Suez. A fost realizat de Laboratorul Național Lawrence Livermore, susținut de Departamentul American pentru Energie. Acesta menționa că metodele convenționale de excavare ar fi „foarte costisitoare”, iar „explozibilii nucleari ar putea fi folosiți profitabil în această situație.” Proiectul susținea că „un astfel de canal ar fi o alternativă de valoare strategică la actualul canal Suez și ar contribui foarte mult la dezvoltarea economică”.

Raportul Livermore din 1963 despre fezabilitatea excavării unui canal maritim prin Israel indica folosirea de dispozitive nucleare de 2 megatone, câte patru la fiecare 1,6 km. La o lungime de 257 km ar însemna 520 de bombe nucleare, cu o putere de 1.04 gigatone, a calculat istoricul. „O altă problemă care nu a fost luată în considerare este cea a fezabilității politice” scrie istoricul. Cel mai probabil că țările arabe din jurul Israelul s-ar fi opus puternic construirii unui astfel de canal cu bombe nucleare.

Modest proposal for fixing the Suez Canal situation https://t.co/QA3hYABeU6

— Alex Wellerstein (@wellerstein) March 24, 2021

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

canal suez israel sua bombe nuclare
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă