Cum au țepuit patru români o firmă de curierat. Cutiile cu mărfuri de lux erau golite și returnate cu obiecte lipsite de valoare

4 săptămâni in urmă 25

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 18:59

61 citiri

Patru persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timișoara în urma unei operațiuni pentru destructurarea unei rețele, ai cărei membri au găsit o ingenioasă modalitate de a sustrage bunuri de lux, în valoare de zeci de mii de euro.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) şi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminaliatea Organizată și Terorism (DIICOT) din Timişoara au făcut, joi, patru percheziţii în judeţele Timiş şi Vrancea.

Operațiunea a vizat angajaţi ai unei firme de curierat suspectaţi că au creat o reţea prin care rămâneau în posesia unor bunuri de lux comandate, dar care apăreau în sistemul informatic ca returnate. Ei înlocuiau conţinutul coletelor cu diverse alimente.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând luna noiembrie 2019, doi suspecţi, angajaţi ai unei firme de curierat, împreună cu alte două persoane, au constituit o grupare infracţională având drept scop fraudarea coletelor conţinând bunuri de lux, prin efectuarea de comenzi sau cumpărături de obiecte vestimentare valoroase prin intermediul firmei de curierat. După primirea coletelor, acestea erau ulterior returnate firmelor expeditoare, după ce conţinutul lor era înlocuit cu diverse obiecte fără valoare pentru a respecta gramajul iniţial, creând astfel un prejudiciu firmei de curierat de aproximativ 50.000 euro”, arată DIICOT.

Conform sursei citate, unul dintre suspecţi, superviser în cadrul firmei de curierat, modifica sistemul informatic al societăţii privind statusul coletelor, operand în sistem returnarea acestora către firma expeditoare, ca fiind necorespunzătoare pentru clientul care le-a comandat, însă, de fapt, bunurile din colete erau sustrase de către membrii grupării şi înlocuite cu alimente.

„Un alt membru al grupării, agent de teren angajat al firmei de curierat, modifica informaţiile comenzilor plasate de către membri, în sensul că nu opera în statusul companiei livrarea acestora şi nici nu emitea factură. Acesta introducea diverse menţiuni care să nu trezească suspiciuni celorlalţi angajaţi ai societăţii care vizualizau baza de date, cum ar fi faptul că respectivul client nu a fost găsit la adresă”, menţionează sursa citată.

Ceilalţi doi membri ai grupării, în calitate de clienţi, comandau frecvent bunuri de lux, achitând produsele cu cardul bancar, direct curierului, pentru ca a doua zi să solicite returnarea coletului pe motiv de neconformitate a calităţii produselor, încasând suma de bani achitată. Odată reajunse la firmele expeditoare, se constata faptul că, în locul bunurilor de lux, în colete se găseau diferite alimente.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate, în vederea confiscării, mai multe telefoane mobile şi stick-uri de memorie.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara vor fi audiate 4 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara.

Citeste si:

Inspector ANAF, reţinut de DNA pentru luare de mită. Suma modică pentru care și-a riscat cariera și libertatea

Un inspector de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Constanţa a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită după ce ar fi primit 2.000 de lei de la reprezentantul unei firme la...

Tatăl vitreg al fetei omorâte la Arad a fost reținut. Ce le-a spus anchetatorilor

Tatăl vitreg al fetei omorâte la Arad a fost reținut pentru 24 de ore. În urma anchetei ies la iveală detalii tulburătoare, bărbatul recunoscând că a pus fata într-un geamantan și a...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă