Cum au reușit câțiva oameni de știință de la Oxford să dezvolte incredibil de rapid un vaccin anti-COVID

3 luni in urmă 38


Mai puțin de o duzină de oameni de știință se află în mijlocul efortului Oxford de a produce un vaccin anti-COVID. Aceștia au acumulat decenii de experiență pentru provocarea proiectării, dezvoltării, fabricării și testării unui vaccin sigur la o viteză rapidă, scrie The Guardian.


Sarah Gilbert este profesor de vaccinologie britanic la Universitatea din Oxford și co-fondator al Vaccitech. Ea a ajuns la Oxford în 1994 pentru a lucra cu Adrian Hill, membru senior al echipei, la parazitul malariei, plasmodium.


Curând, ea a început să lucreze la vaccinuri experimentale, începând cu unul care a stârnit celule albe din sânge pentru a lupta împotriva malariei, urmat de un vaccin gripal „universal”.


Munca de la de la Oxford pentru coronavirus se bazează pe cercetarea inițiată de Hill și Gilbert pe vaccinuri bazate pe un virus care provoacă răceli comune la cimpanzei.


Trucul a fost de a face din acel material gena unei proteine ​​de pe suprafața unui virus urât, la care sistemul imunitar s-ar putea bloca.


Hill a participat mai întâi la studii clinice cu un vaccin Ebola pe baza virusului cimpanzeului în timpul focarului din 2014 în Africa de Vest. El și Gilbert au brevetat tehnologia și în 2016 au cofondat Vaccitech, un spin-off de la Oxford, pentru a valorifica cercetarea.


Un prim vaccin dezvoltat pentru Mers-Cov


Înainte de Sars-Cov-2, virusul din spatele COVID, a fost Mers-Cov, un fel de coronavirus, care a apărut în urmă cu aproape un deceniu în Arabia Saudită, o boală mai mortală, dar mai puțin transmisibilă decât COVID.


Bazându-se pe munca lui Hill, Gilbert și un alt membru al echipei, Teresa Lambe, au dezvoltat un vaccin experimental împotriva Mers-Cov. Pe măsură ce aceasta a început să fie testat de oamenii din Arabia Saudită în decembrie anul trecut, Sars-Cov-2 începuse să se răspândească.


Echipa de la Oxford a început să lucreze la vaccinul COVID în dimineața zilei de 11 ianuarie, la doar câteva ore după ce oamenii de știință din China au publicat prima secvență genetică a virusului.


Echipa sa a conceput o modalitate de a face vaccinul la scară industrială și a înființat un consorțiu de producători care să îl producă în Marea Britanie, Olanda, India și China.


În câteva săptămâni, Oxford a avut vaccin utilizabil pentru teste de laborator. Până în martie, facilitățile se pregăteau să facă zeci de milioane de doze înainte ca cineva să știe dacă vaccinul funcționează.


La începutul lunii aprilie, Oxford avea suficient vaccin pentru a lansa studii clinice.


Cel mai ieftin și mai ușor de depozitat vaccin anti-COVID


Astăzi, vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford și-a demonstrat eficiența în proporție de 70%, iar modificarea dozajului îi poate crește eficiența cu până la 90%.


Vaccinul Oxford este mult mai ieftin și este mai ușor de depozitat și de transportat în fiecare colț al lumii decât cele produse de Pfizer și Biontech și Moderna.


Vaccinul va juca în continuare un rol semnificativ în combaterea pandemiei, dacă este aprobat de autoritățile de reglementare. Cercetătorii au lucrat timp de 10 luni la realizarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.


Foto: Profimedia


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă