Cum au mințit în legătură cu studiile doi apropiați ai primarului din Bacău pentru a fi angajați în instituție. Șeful de la Resurse Umane i-a acoperit

2 luni in urmă 56

Ion Barbu, șeful Serviciului Resurse Umane din Primăria municipiului Bacău și Ionuț Avram, fost jurnalist, angajat între noiembrie 2020-martie 2021 la cabinetul primatului Lucian Stanciu Viziteu, au fost trimiși în judecată de DNA într-un dosar privind două angajări ilegale în unitatea administrativ teritorială.

Totul a început după alegerile locale din septembrie 2020, când Lucian Stanciu Viziteu a devenit noul primar al Bacăului și și-a dorit lângă el niște colaboratori care l-au ajutat să câștige scrutinul.

Este vorba despre Ionuț Avram, un fost jurnalist local și Andreea Elena Cochior, care au fost angajați în luna octombrie 2020, în temeiul unui contract de muncă, la cabinetului primarului, ca personal contractual.

„Conform organigramei Primăriei Municipiului Bacău valabilă în luna octombrie 2020, la Cabinetul Primarului Municipiului Bacău figurau 6 posturi de personal contractual, toate funcțiile fiind de inspector de specialitate, pentru ocuparea cărora, în conformitate cu Legea nr. 153/2017, erau necesare studii superioare. Lucian Stanciu Viziteu, în calitate de primar al municipiului Bacău și în exercitarea atribuțiilor
prevăzute de art. 155 alin. 5 lit. e) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, a dispus, fără vinovăție, încadrarea inculpaților Avram Ionuț și Cochior Andreea Elena în funcția de inspector de specialitate în cadrul Cabinetului Primarului Municipiului Bacău”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Acest lucru a fost posibil cu complicitatea șefului de la Resurse Umane, Ion Barbu, care deși știa că cei doi nu au prezentat niciun înscris din care să rezulte nivelul studiilor, condiția fiind dovada absolvirii studiilor superioare, a semnat documentația necesară încadrării lor, în realitate aceștia având doar studii medii.

Culmea este că atât Avram, cât și Cochior au semnat contractele individuale de muncă și fișele postului anexe la contracte, înscrisuri din care rezulta că au studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență.

Întreaga tărășenie a ieșit la suprafață abia în luna martie 2021, după ce în presa locală au apărut informații despre faptul că respectivii nu au studii superioare, iar în urma cercetărilor întreprinse cei doi și-au dat demisia.

Nu înainte însă ca Ionuț Avram să mai comită o ilegalitate, și anume să-și confecționeze o diplomă de licență.

„Ulterior angajării, pentru a dovedi îndeplinirea condițiilor legale, inculpatul Avram Ionuț a întocmit, prin contrafacerea scrierii și a subscrierii, o adeverință aparent emisă de Universitatea… - Facultatea de Istorie prin care se atestă în mod nereal că a urmat cursurile facultății în perioada 1999 – 2003, a absolvit în anul 2003 și i s-a eliberat diploma de licență seria (.....). La data de 23.03.2021, inculpatul Avram Ionuț a depus adeverința falsificată la secretariatul Primarului Municipiului Bacău”, mai arată procurorii.

Au achitat prejudiciul

Procurorii spun că prin aceste demersuri, până în luna martie când au încetat efectiv raporturile de serviciu, cei doi ar fi obţinut nelegal drepturi salariale în valoare totală de 26.607 lei. Primăria municipiului Bacău nu s-a constituit parte civilă deoarece debitul a fost achitat în integralitate de către Abram și Cochior.

De altfel, acesta din urmă și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, acceptând încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Cochior a fost condamnată la an şi 10 luni închisoare cu suspendare, cu mai multe interdicții.

În ceea ce-i privește pe ceilalți doi inculpați în doar, Ion Barbu, este învinuit de săvârşirea a două infracţiuni de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit iar Ionuţ Avram pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Citeste si:

Un fost șef al IPJ Timiș, care a mutat disciplinar un poliţist la cererea unui primar, a fost condamnat la închisoare cu executare

 "E mai bine pentru toată lumea s-o duceți singuri la fier vechi"

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă