Cum au încercat infirmierii să mascheze crima de la Centrul pentru persoane cu handicap psihic de la Călinești. ”În realitate nu a existat niciun conflict”

2 luni in urmă 33

Ștefan Dorian Cordonaș, infirmierul din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti, județul Prahova, rămâne în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile.

Curtea de Apel a respins contestația asistentului la măsura preventivă dispusă de Tribunalul Prahova. Cordonaș este acuzat de lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă, fiind acuzat că a bătut un bolnav cu afecțiuni psihice, internat la Călinești, până l-a omorât.

Într-o primă fază a anchetei, colega de serviciu a infirmierului a încercat să acopere crima, explicându-le procurorilor că bolnavii s-ar fi bătut între ei, iar angajatul centrului nu a făcut altceva decât să intervină pentru a potoli conflictul. Femeia a recunoscut la a doua audiere că de fapt nu avusese loc niciun scandal în centru, iar pacienții au fost bătuți fără un motiv anume, în condițiile în care asistentul incriminat acum venise băut la serviciu.

”Fiind reaudiată de procuror, martora XX a revenit asupra declaraţiei iniţiale, arătând că, în realitate, nu a existat niciun conflict între beneficiari şi că fraţii X au fost agresaţi de către infirmierul XXX fără niciun motiv”, se arată în motivarea instanței privind arestarea preventivă a asistentului Ștefan Dorian Cordonaș.

Inițial, atât infirmierul cât și colega sa au explicat că de fapt Cordonaș sărise să despartă bolnavii care s-ar fi încăierat în salon, iar pacientul care a murit ulterior, a fost lovit doar cu o palmă peste cap, iar în urma loviturii acesta s-ar fi dezechilibrat și a căzut. Analizele legiștilor au dovedit ulterior că bolnavul a fost aproape jucat în picioare, fiind lovit cu violență în zona pieptului cu piciorul.

Procurorii au reținut în actul de acuzare că asistentul Ștefan Cordonaș a lovit pacienții fără un motiv anume, cel mai probabil pe fondul consumului de alcool: ”i-a aplicat fără motiv mai multe lovituri cu palma peste faţă şi cu piciorul în zona toracică beneficiarului XX, provocându-i leziuni traumatice (fractură humerus stg şi arcuri costale laterale C6-C7-C8-C9 hemitorace stg), care au condus ulterior la deces”, conform procurorului de caz.

Bărbatul bătut a murit în cele din urmă din cauza unor complicații date de loviturile primite în piept, arată medicii legiști, cauza decesului fiind insuficienţă cardiorespiratorie acută survenită în evoluţia unor focare de fractură (fractură humerus stg şi arcuri costale laterale C6-C7-C8-C9 hemitorace stg) complicată cu tromboembolie pulmonară şi hemotorax stâng.

Bătaia a avut loc în data 1 august 2021, seara, când în tură intra Cordonaș. Acesta întârziase la serviciu, iar colegii săi au mărturisit ulterior că se afla sub influența băuturilor alcoolice. Bolnavul bătut era un vechi pacient al centrului de la Călinești, fiind internat aici din anul 2009, cu grave probleme de sănătate. La patru zile de la conflict, medicul centrului, revenit din concediu, a decis transportarea pacientului bătut la Spitalul Județean din Ploști unde a primit tratament de specialitate, dar fără să rămână internat sub supraveghere medicală.

”În dimineaţa zilei de 05.08.2021, în jurul orei 06:00, personalul medical din cadrul unităţii a constatat că numitul XX prezenta deficienţe ale tensiunii arteriale şi puls neregulat, starea generală alterându-i-se brusc, iar în jurul orei 06.50 nu mai avea funcţii vitale”, arată procurorii.

Directorul centrului, demis din funcție

În urma acestui scandal, directorul centrului de la Călinești a fost demis, potrivit unui comunicat al DGASPC.

”D.G.A.S.P.C. Prahova a stabilit ca începând din data de 10.08.2021, directorul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești să nu mai îndeplinească atribuțiile de conducere în cadrul acestui centru, urmând a fi detașat într-o altă unitate din subordinea D.G.A.S.P.C. Prahova.

Totodată, având în vedere acțiunile desfășurate de către organele de poliție, D.G.A.S.P.C. Prahova va aplica măsurile legale corespunzătoare în ceea ce privește dispunerea suspendării activității angajatului care a fost implicat în evenimentul produs în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești”, conform sursei citate.

Citeste si:

Scene de violență incredibile la Manchester, înaintea unui meci din Premier League. A ieșit ”măcel” pe străzi! VIDEO

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă