Cum au ajuns actorii de la Teatrul Național București să se poată vaccina acum, în timp ce alți artiști o pot face abia la vaccinarea generală: „Nu e aceeaşi expunere? Nu e acelaşi job?”

2 luni in urmă 1

Actorii, precum şi personalul tehnic sau administrativ al teatrelor, nu sunt cuprinşi în categoriile de lucrători în domenii-cheie din etapa a doua a campaniei naţionale de vaccinare, derulată în prezent. Dar cei angajaţi de teatrele naţionale, subordonate direct Ministerului Culturii, vor fi vaccinaţi în această etapă (ca şi când ar fi angajaţii ministerului), pe când colegii lor din alte teatre publice sau independente rămân neimunizaţi până în cea de-a treia etapă.

La Teatrul Naţional din Bucureşti, conducerea a întrebat actorii pe un forum intern dacă vor să se vaccineze. Majoritatea au răspuns afirmativ, spun sursele ziarului, iar apoi teatrul i-a validat în platforma de vaccinare, unde ulterior s-au înscris individual pentru a fi vaccinaţi.

“Noi ne-am înscris şi deja a început vaccinarea. Eu sunt programat pe 22, de exemplu”, spune Marius Manole, angajat la TNB.

„Noi am cerut la Ministerul Culturii, că noi de Ministerul Culturii aparţinem, celelalte teatre aparţin de primărie. Şi noi, ca actori, le-am cerut directorilor noştri să facă acest demers ca să putem juca, pentru că altfel nu prea putem juca. Aproape toţi colegii s-au înscris, să zic 98%”, a mai explicat Manole (foto).

 „Nu e aceeaşi expunere? Nu e acelaşi job?”Foto: Hepta

Informaţia privind vaccinarea actorilor de la TNB în etapa a doua a fost confirmată şi de Monica Davidescu, actriţă angajată la TNB.

“Teatrul Naţional a trimis către minister lista cu angajaţii teatrului care s-au înscris pentru vaccinare şi CNP-urile noastre sunt în baza aceasta de date. Cred că urmează să începem să ne programăm, dar cred că vor fi luate întâi cazurile prioritate, de vârstă sau de boli cronice. Eu deocamdată nu am auzit niciun coleg care să se fi vaccinat deja”, a adăugat actriţa.

“Pot spune, doar despre mine, că m-am înscris pe listă, am spus da vaccinării şi îmi aştept rândul” – Monica Davidescu.

Din informaţiile ziarului, acest lucru a fost posibil mulţumită unei distincţii birocratice între teatrele care aparţin direct de Ministerul Culturii şi cele care ţin de primării, consiliii judeţene sau sunt total independente.

„Actorii TNB sunt angajaţii teatrului, dar ordonator de credite pentru teatrele naţionale este Ministerul Culturii. Probabil că asta explică diferenţa dintre ce se întâmplă în teatrele naţionale, unde personalul a putut intra în etapa a doua, şi ce se întâmplă în toate celelalte teatre din ţară, unde nu s-a dat încă drumul vaccinării la actori. Chiar dacă ai, ca actor, exact aceleaşi riscuri, vorbind tare pe scenă, fie că lucrezi la Bulandra, Teatrul Mic sau TNB”, a comentat situaţia o sursă din TNB care a preferat să rămână anonimă.

Nemulțumiri în rândul creatorilor de teatru care nu țin de Ministerul Culturii

Situaţia a început deja să stârnească revoltă în rândul creatorilor de teatru din afara instituţiilor ce ţin direct de Ministerul Culturii.

“Pentru că a fi angajat la un teatru de stat sau a fi artist independent nu este acelaşi lucru cu a fi o comoară Naţională, Ministerul Culturii a decis să “faciliteze” prioritar în etapa 2 (doar) vaccinarea angajaţilor din Teatrele Naţionale. Evident, nu s-a comunicat public nicăieri această chestiune”, comentează, într-o postare pe facebook, Gianina Cărbunariu (foto), regizoare şi directoare a Teatrului Tineretului la Piatra Neamţ.

 „Nu e aceeaşi expunere? Nu e acelaşi job?”

“E de două ori jenant: o dată faţă de toţi care aveau nevoie vitală şi prioritară de vaccin (vârstnici, persoane cu boli cronice) şi apoi faţă de întreaga breaslă, pentru că s-a căutat o soluţie pentru privilegiaţi, nu pentru toată lumea. Zero solidaritate”, a scris Cărbunariu.

Actorii din teatrele independente sau celelalte teatre de stat, dar nu „naţionale” reclamă lipsa de transparenţă a autorităţilor.

„Noi, actorii, ştiam că nu suntem eligibili în această etapă. Oficial nu se ştia ce se întâmplă în teatrele naţionale. Nu a existat transparenţă şi vrem o explicaţie”, a declarat, pentru Libertatea, Ilinca Manolache, actriţă, angajată la Teatrul Mic.

“Nu e aceeaşi expunere? Nu e acelaşi job? Cum s-a făcut această selecţie cinică? După ce reguli ajungem să trăim: scapă cine poate? Legea junglei? Care e regula?” a continuat revoltată Manolache. “E absolut cinic de două ori: şi faţă de persoanele care au nevoie mare de vaccin şi nu au primit încă, deşi sunt în categorie de risc. Şi a doua oară faţă de noi toţi: dacă eşti angajat la Naţional, ai alt drept la sănătate?”

Libertatea a încercat să îi contacteze pentru o explicaţie pe acest subiect atât pe Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, cât şi pe Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii, însă aceştia nu au oferit momentan nicio explicaţie pentru situaţia discriminatorie care afectează personalul teatrelor.

foto: Facebook/ Teatrul Național București

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă