Cum arată toaleta publică de 48.000 de euro cumpărată de primăria Bârlad. „Atâta i-a dus capul”

3 zile in urmă 18


Municipalitatea moldoveană a dat aproape 240.000 de lei unei firme care a livrat toalete și pentru Primăria Capitalei, pe vremea lui Sorin Oprescu. Unul dintre oamenii-cheie în firmă este Dumitru Marin, cel care l-a denunțat la DNA pe Marian Vanghelie.


În centrul municipiului Bârlad, a fost instalată la sfârşitul lunii octombrie o toaletă publică automată, adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi. Construcţia este amplasată lângă Cinematograful Victoria şi o staţie de taxi. Conform anunţului publicat în SICAP, toaleta a costat primăria condusă de liberalul Dumitru Boroș, în jur de 48.000 de euro (236.554,62 de lei).


Bârlădenii se îndoiesc că noul WC public le va schimba viaţa

„Da, era nevoie, noi am cerut să ne instaleze aici o toaletă publică, dar n-am cerut fiţele astea”, spune un şofer de taxi, în aşteptarea de clienţi.


Toaleta cea nouă este concepută pentru a fi folosită şi de persoanele cu dizabilităţi

Unii trecători se opresc să studieze de aproape noutatea din peisaj. Toaleta proaspăt achiziţionată se deschide după ce introduci prin fanta de la uşă două monede de 50 de bani.


Pentru această taxă, toaleta automată trebuie să îndeplinească următoarele funcţiuni, se arată în anunţul de atribuire SCNA1058903 din 1 octombrie 2021: „curăţarea şi dezinfecţia podelei cabinei, curăţarea, dezinfecţia şi uscarea vasului toaletei în interior şi exterior, ventilarea şi parfumarea cabinei, igienizarea mâinilor după utilizarea vasului wc”.


„Dacă atâta i-a dus capul, foarte bine!”


La nici o lună de la inaugurare, vasul wc curge în continuu şi doar o parte dintre dotările toaletei noi funcţionează.


„Mă întrebaţi dacă e scumpă, dacă merită să dea primăria banii ăştia pe toaleta asta? Ăştia sunt bani să faci o vilă. Dacă aveam eu 48.000 de euro, trăiam toată viaţa mea. Eu am 2.000 de lei pensie pe lună. C-am muncit 42 de ani la Fabrica de Rulmenţi Bârlad”, spune un bărbat cu ochelari şi o sacoşă, care se întoarce de la piaţă. „Dacă atâta i-a dus capul, să facă investiţia asta, foarte bine”. Conform calculelor, 48.000 de euro nu i-ar fi ajuns să trăiască toată viaţa lui, ci 9,8 ani, cu pensia actuală.


Un fost lucrător la fabrica de rulmenţi din oraş ironizează achiziţia Primăriei Bârlad

Lângă WC-ul nou, trece o apă, care ar trebui să fie curgătoare. Apa bălteşte şi e acoperită de vegetaţie în diverse stadii de descompunere. Mirosul sulfuros se simte puternic dacă te apropii de podul pe care Primăria Bârlad l-a decorat cu plante din familia verzei.


Firma câștigătoare, legături cu denunțătorul lui Vanghelie


Contractul a fost atribuit, prin procedură simplificată, firmei SC Comex Rom SRL. Conform listafirme.ro, societatea respectivă a fost înfiinţată în 1991 şi are sediul social în Sectorul 1 din Bucureşti.


Despre această companie, o investigaţie Hotnews.ro arăta că a avut contracte pentru toalete publice şi cu Primăria Capitalei, în timpul mandatelor lui Sorin Oprescu. Firma este controlată, potrivit sursei citate, de Andrei Popovici, un afacerist care are legături cu Miron Mitrea, fostul ministru al transporturilor, şi cu Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei şi fost consilier prezidenţial.


Apa care trece pe lângă toaleta cea nouă este urât mirositoare şi plină de gunoaie

O altă persoană-cheie, acţionar şi reprezentant legal în contractele cu primăriile, pentru Comex Rom, este Dumitru Marin, „mâna dreaptă" a lui Marian Vanghelie şi, apoi, care l-a denunţat la DNA pe fostul edil de la sectorul 5.


Firmele controlate de Marin şi Popovici au încheiat numeroase contracte cu primării din toată ţara şi cu alte instituţii publice, pentru reabilitarea termică a blocurilor, montarea separatoarelor de sens pe Autostrada Soarelui, închirierea şi întreţinerea de toalete publice, notează publicaţia citată.


În 2019, DIICOT l-a trimis în judecată pe Dumitru Marin, pentru evaziune fiscală, conform romania.europaliberă.org.


În dosarul în care este judecat împreună cu Marian Vanghelie, Marin a fost condamnat în primă instanţă, în mai anul acesta, la 4 ani de închisoare cu executare, conform portal.just.ro.


Libertatea i-a cerut un punct de vedere primarului PNL din Bârlad, Dumitru Boroș, dar acesta nu a răspuns până în acest moment.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă