Cum arată prima bacnotă din România pe care va apărea chipul unei femei și când va fi pusă în circulație. Figura istorică feminină, aleasă de BNR

1 săptămână in urmă 24

Prima bacnotă din România, pe care va apărea imaginea unei personaj feminin de importanță istorică, va fi pusă în circulație abia în 2022 ci nu în 2020, așa cum anunțase inițial BNR.

Potrivit comunicatului BNR, bacnota va avea valoarea nominală de 200 de lei și va fi imprimată cu portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

Banca Comercială Română anunțase în iulie 2019 că anul următor va pune în circulație prima bacnotă pe care va apărea chipul unei femei. Din păcate acest proces a suferit întârzieri, astfel că bacnota va apărea abia la începutul lui 2022.

Inițiativa BNR de a pune în circulația bacnota pe care este imprimat portretul Ecaterinei Teodoroiu face parte dintr-o inițiativă menită să sublinieze rolul important al femeilor din punct de vedere istoric, cultural și social.

„Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație”, se arată în comunicatul BNR.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă