Cum ar putea să scadă prețurile la energie. Măsurile propuse de marii producători

2 săptămâni in urmă 27

Populația și întreaga economie este afectată de scumpirea energiei electrice și a gazelor naturale, iar soluția ideală pare greu de pus în practică.

România trece în prezent printr-o criză energetică din cauză că nu s-au mai demarat construcții de noi capacități de producție, iar unele dintre cele vechi, pe cărbune, au fost scoase din funcțiune, astfel că producem mai puţină energie electrică față de cât este nevoie.

La solicitarea Ziare.com, reprezentanții Nuclearelectrica, compania de stat care asigură aproape 20% din producția de energie a țării, spun că prețurile combustibililor, cărbunelui, gazelor naturale, petrolului, certificatelor de emisie s-au majorat pe toate piețele europene, iar toate aceste creșteri se regăsesc în prețul de azi al energiei. Aceștia precizează că soluția pentru ca prețul să scadă ar fi punerea în funcțiune a unor noi unități de producție, care ar putea ieftini energia. Însă în România nu s-au mai pus în funcțiune nimic de ani de zile.

”Politicile europene de decarbonare au pus presiune pe producătorii a căror producție are ca sursă cărbunele și gazele naturale și care sunt influențați de prețurile certificatelor de emisie și a gazului, coroborat și cu o creștere a consumului de energie electrică odată cu reluarea activităților post pandemie, la care se adaugă creșterea excesivă a prețului gazelor naturale”, au declarat pentru Ziare.com reprezentanții Nuclearelectrica.

Prețurile din piața internă reflectă evoluția prețurilor de pe piețele europene de energie electrică, mai ales că o parte din piețele de tranzacționare funcționează în regim cuplat la nivel european.

”Ca o concluzie, prețurile combustibililor, cărbunelui, gazelor naturale, petrolului, certificatelor de emisie s-au majorat pe toate piețele europene, iar toate aceste creșteri se regăsesc în prețul de azi al energiei. Prețurile la care vinde Nuclearelectrica sunt aliniate la piața de energie și răspund cererii crescute de energie. Prețurile practicate de furnizori depind și de managementul portofoliilor acestora de dinamica clienților noi și cum își asigură energia necesară pentru aceștia”, mai spun aceștia.

Care sunt soluțiile pentru ca prețul să scadă

Ziare.com a întrebat compania care ar fi măsurile ce trebuie luate pentru ca prețul să scadă.

”Noi unități de producție, de orice natură, pot conduce spre dependență mai mică de energie din import și astfel pot duce la o presiune mai scăzută asupra prețului ce s-ar putea traduce într-un preț mai mic. Prin creștere de producție se echilibrează raportul dintre cerere și ofertă. Și aici intervine și rolul energiei nucleare, o sursă de energie curată, fără emisii de CO2, stabilă, disponibilă, predictibilă și accesibilă. Studiile NEA (Nuclear Energy Agency) arată că energia nucleară este și fezabilă din punct de vedere al costurilor”, mai spun reprezentanții Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica are în derulare 3 proiecte majore de investiții: retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4 și recent, proiectul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în jurul anului 2028.

În prezent, energia nucleară contribuie cu aproximativ 18% în mixul energetic, și aproximativ 33% energie curată.

”Toate cele 3 proiecte vor conduce după anul 2031 la aproximativ 66% energie curată în mixul energetic și la evitarea a 24 milioane tone CO2/an. În plus, energia nucleară are o contribuție semnificativă în dezvoltarea socio-economică: în prezent industria nucleară oferă 9.000 locuri și o contribuție în PIB cu 5,7 miliarde euro, ceea ce ar însemnă costurile de funcționare a tuturor spitalelor din România timp de un an”, mai spun ei.

Cele 3 mari proiecte de dezvoltare a Nuclearelectrica vor contribui la susținerea a peste 20.000 de locuri de muncă, la formarea de noi specialiști, dezvoltarea lanțului intern de furnizori. De asemenea, prin dezvoltarea reactoarelor modulare mici, România are imensa oportunitate de a deveni un precursor al dezvoltării acestei tehnologii de ultimă generație, un hub regional de producție și asamblare a componentelor, și un centru de training al operatorilor, în România instalându-se primul simulator al unei camere de comandă SMR.

Din punct de vedere al costurilor, cel mai recent raport cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agenția Internațională pentru Energie în colaborare cu NEA OECD, arată faptul că noile proiecte nucleare au un cost competitiv comparativ cu celelalte surse cu emisii scăzute de carbon, în special în sistemele energetice cu o pondere crescută a surselor intermitente, iar proiectele de extindere a duratei de viață a reactoarelor nucleare existente conduc la obținerea celui mai scăzut cost al electricității nu numai dintre sursele cu emisii reduse de carbon ci dintre toate sursele de energie (în medie 32 dolari/MWh, comparativ cu 50 dolari/MWh pentru energia eoliană și 56 dolari/MWh pentru panourile solare montate în parcuri, adică la scala mare). Costul mediu (levelized cost of electricity) pentru a noua centrală nucleară de capacitate mare pornită de la zero este de 69 dolari/MWh comparativ cu o centrală pe gaze, 91 dolari/MWh, spre exemplu. În cazul reactoarelor modulare mici, având în vedere caracteristicile tehnice, acest cost este și mai redus, așadar energia nucleară este real competitivă.

Citeste si:

Opt localități din Caraș-Severin au rămas fără energie electrică în urma căderilor masive de zăpadă

Opt localităţi din judeţul Caraş-Severin nu erau alimentate cu energie electrică duminică dimineață din cauza ninsorilor căzule noaptea trecută. Conform E-Distribuţie Banat, la ora...

Libanul, din nou fără electricitate. Manifestanții sunt acuzați că au luat cu asalt o centrală de distribuție

Compania naţională Electricité du Liban (EDL) a anunţat sâmbătă ca centralele sale au fost oprite, acuzând manifestanţi ca sunt responsabili pentru acest nouă blackout prin sabotarea...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă