Cum ar putea ocupa Rusia o Ucraină ostilă. ”Ar fi nevoie de o forță de contra-insurgență de 350.000 de militari” ANALIZĂ

2 săptămâni in urmă 23

O invazie completă a Ucrainei ar provoca un război la o scară nemaivăzută din 2003, din Irak, iar acest lucru îi determină pe experții occidentali să se întrebe dacă o victorie durabilă a Rusiei ar putea fi posibilă.

Potrivit estimărilor, în jur de 100.000 de militari ruși se află în apropiere de granițele Ucrainei. Totuși, experții care urmăresc această criză îndeaproape spun că pentru o invadare a întregii țări acest număr ar trebui să se dubleze și ar fi necesar ca o parte din forțele implicate să treacă aproape sigur prin Belarus, potrivit The Guardian.

Fred Kagan, cercetător la American Enterprise Institute, a explicat: „Acest lucru ar necesita o invazie la o scară asemănătoare cu 2003, undeva între 150.000 și 200.000 de soldați”.

Acesta a preconizat că o forță de asemenea dimensiuni ar putea fi pe poziție până la sfârșitul lui ianuarie. În războiul din Irak, au fost implicați aproximativ 175.000 de militari americani și aliați.

Este posibilă o ocupare?

Kagan, care este coautor al unei serii de analize care au dus la creșterea numărului de trupe americane în Irak, în 2007, a afirmat că adevărata provocare pentru Putin ar fi cum ar putea o Ucraină ostilă să fie menținută sub ruși, dacă ar exista o insurgență după capturarea Kievului.

O astfel de operațiune ar necesita un contra-insurgent la fiecare 20 de locuitori, a precizat Kagan într-o lucrare pe care a scris-o alături de alți experți de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Acest lucru „ar sugera că ar fi nevoie de o forță de contra-insurgență de 350.000 de militari” pentru a menține controlul asupra Kievului și a marilor orașe ucrainene din sud și est.

Ucraina are o armată de 145.000 de soldați, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), dar există și o forță estimată la 300.000 de veterani ai conflictului din regiunea Donbas a țării, care a început în 2014. Potrivit sondajelor, o treime din cetățenii ucraineni ar fi dispuși să facă parte dintr-o „rezistență armată”.

Precaută după experiența sovietică din Afganistan, Rusia a privit în general tentativele SUA de a susține țările împotriva insurgenților drept o greșeală. „Putin a studiat ce s-a întâmplat cu SUA în Irak după 2003. Dificultățile de a face față activității partizane mă fac deschis la posibilitatea ca președintele rus să nu intenționeze să invadeze și să cucerească Ucraina”, a spus Kagan.

Avantajele Rusiei

Cu toate acestea, Moscova are avantaje copleșitoare în ceea ce privește o invazie inițială, mai ales privind rachetele și puterea aeriană. Ucraina s-ar confrunta cu consecințe terifiante, într-un asalt total, care ar putea spulbera moralul unei țări și ar putea determina milioane de oameni să fugă spre vest, mai degrabă decât să lupte.

Rob Lee, fost pușcaș marin și cercetător la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, a declarat: „Rusia are capacitatea să devasteze de departe unitățile militare ale Ucrainei cu arme precum rachetele balistice Iskander. Aproape niciodată nu vedem armament modern ca acesta dezlănțuit; conferă Rusiei capacitatea de a provoca mii de victime pe zi.”

Un asalt militar va avea, de asemenea, un efect de transformare a opiniei internaționale. Pierderile civile în număr considerabil sunt aproape sigure, transformându-se într-o operațiune diferită de oricare alta pe care Putin a desfășurat-o până acum, inclusiv războiul cu Ucraina din 2014.

Dr. Samir Puri, membru senior la IISS, care a petrecut anterior un an ca monitor al conflictelor în Ucraina, a declarat: „Este greu de imaginat o invazie completă fără folosirea forțelor aeriene, dar acesta este un prag foarte mare pentru Rusia".

Rachetele antitanc Javelin ale Ucrainei au o rază de acțiune de aproximativ 2,5 kilometri și pot doar întârzia un avans mecanizat. Țara are un număr relativ modest de drone turcești TB2 pentru moment, 10-12, o forță minusculă în comparație cu miile de tancuri ale Rusiei, nucleul oricărei forțe terestre.

Capturarea Kievului

De asemenea, Rusia trebuie să decidă cum să se ocupe de orașele Ucrainei, în principal Kiev, cu o populație de 3 milioane de locuitori, dar și Harkov din nord-est, cu o populație de aproape 1,5 milioane de locuitori. „Războiul urban este greu, provoacă daune îngrozitoare și Rusia s-a luptat cu asta în Alep”, a spus Kagan, citând intervenția lui Putin în războiul civil din Siria.

Speculațiile despre planurile Rusiei – bazate parțial pe scurgeri aparente publicate în ziarul german Bild – sugerează că Kremlinul va înconjura Harkov și în cele din urmă Kievul, întrerupând livrările, sperând că se vor preda. Acest lucru poate fi mai puțin violent, dar totuși ar submina ideea ca Rusia să acționeze ca o forță unificatoare.

Nici încercuirea Kievului nu este ușoară, spun analiștii occidentali. Punctele-cheie ale orașului, inclusiv palatul prezidențial, sunt la vest de râul Nipru, ușor de apărat. Primele poduri la sud de oraș sunt la 96 de kilometri distanță; un baraj la șase kilometri nord a transformat porțiunea râului care duce până la granița cu Belarus într-un lac.

Alternativele militare ale lui Putin

Riscurile inerente invaziei și ocupației îi determină pe experți precum Taras Kuzio, expert al Societății Henry Jackson, să argumenteze că un atac total este „cel mai puțin probabil” dintre scenariile militare disponibile lui Putin. În schimb, expertul ucrainean vede alte trei opțiuni.

În prima, Rusia pur și simplu ocupă și anexează partea din Donbas controlată de separatiști, o invazie parțială reflectând criza din Georgia din 2008. Asta a început după „provocări militare repetate” ale intermediarilor implicați care au dus la intervenția trupelor georgiene”, oferindu-i lui Putin un pretext pentru a răspunde.

Un al doilea scenariu este extinderea teritoriului ocupat cu un coridor de uscat până la Crimeea anexată anterior, cucerind orașul de coastă Mariupol. Rusia ar putea, de asemenea, să ocupe alte locuri strategice industriale și să încerce să slăbească armata ucraineană din apropiere. „Ar putea elimina dronele turcești TB2 și artileria în Donbas” într-o campanie deschisă, limitată, menită să slăbească Ucraina, a spus Lee.

O ultimă opțiune, a spus Kuzio, este „renașterea proiectului Noua Rusie din 2014” care ar încerca „să separe Ucraina de Marea Neagră”. Aceasta ar echivala cu acapararea sudului, cucerirea portului Odessa și poate a orașului industrial Dnipro.

Cucerirea Odessei, cu o populație de 1 milion de locuitori, ar necesita probabil o operațiune aeriană și navală dramatică, folosind parașutiști din Crimeea, urmați de pușcașii marini care aterizează pe plajele din apropiere.

Dintre aceste opțiuni, anexarea Donbasului ocupat ar fi aproape sigur populară în Rusia. Cu toate acestea, ar fi un răspuns extrem de limitat, având în vedere insistența Kremlinului că obiectivul său principal, așa cum a repetat cel mai recent de Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, este „împiedicarea extinderii NATO, ne-aderarea Ucrainei, Georgiei și a altor țări la alianță” – stârnind îngrijorarea că o campanie militară este probabilă.

Citeste si:

Ce este în mintea lui Putin în legătură cu Ucraina. Cum influențează trecutul Uniunii Sovietice decizia liderului de la Kremlin

Criza din Ucraina provocată de comasarea a zeci de mii de trupe rusești în apropierea graniței acesteia ține capul de afiș al presei internaționale. Însă, experții au analizat ce se află...

Peste 50 de școli din București riscă să intre în online de săptămâna viitoare. Câți elevi sunt vaccinați anti-Covid

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți, 11 ianuarie, că 54-55 de școli vor face cursuri online de săptămâna viitoare dacă rata de infectare depășește trei cazuri la mie...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă