Cum ar arăta Capitala în cazul unui cutremur major. Peste 2000 de clădiri prăbușite, 400 de străzi blocate și 218 hectare cu dărâmături

2 luni in urmă 29

În cazul unui contremur major, peste 2000 de clădiri din Capitală s-ar putea prăbuși. 400 de strazi ar putea fi blocate de rămășițele din imobile și peste 200 de hectare ar putea fi acoperite de dărâmături. Așa ar putea arăta orașul după un seism de mare intensitate. O arată cea mai nouă platformă online lansată joi în Bucuresti.

Este vorba despre portalul dupacutremur.ro unde a fost centralizată o hartă cu toate zonele cu risc seismic ridicat si toate urmările care ar putea sa apară în urma unui cutremur.

Platforma care estimează distrugerile în București în caz de seism major a calculat că aproape 10% din străzile din Capitală ar fi blocate, ceea ce ar îngreuna și mai mult misiunile de salvare. Adică peste 20 de kilometri de artere.

Matei Sumbasacu, co-fondator Re Rise: Situația este periculoasă. Nu aș zice șocant de periculoasă pentru că ne-am obișnuit cu ea. Dar dacă s-ar uita cineva din exterior ar fi șocat. Este periculoasă pentru că pe lângă clădirile care or pica, o să avem un oraș blocat, un oraș cu o hartă schimbată pe care nu o să știm să îl utilizăm în primele zile.

Calculele bazate pe listele oficiale ale clădirilor cu risc seismic spun că suprafață totală a zonelor afectate este de 14 ori suprafața Parcului Cișmigiu. Peste 200 de hectare.

Cezar Vlăduț, pro-rector Univesritatea de Construcții Tehnice București: Problema nu poate fi rezolvată pe azi de mâine, dar inițiatiove de acest gen. De asemenea, la nivelul Ministerului Dezvoltării este o inițiativă de a modifica expertizarea clădirilor și de a defini o expertizare simplă, mult mai rapidă.

Tencuiala de pe multe dintre cădirile Capitalei stă să cadă

Pe unele străzi din Capitală, tencuiala de pe clădiri aproape că stă să pice. Un exemplu este și strada Vasile Lascăr. Cele mai multe zone cu risc crescut sunt în zona centrală a Capitalei.

O zonă cu risc seismic este chiar în centrul Bucureștiului, pe Calea Victoriei. Fațadele clădirilor sunt aproape distruse și s-ar putea desprinde bucăți din ele chiar și in timpul unui cutremur de intensitate mica.

Cei care locuiesc în astfel de zone se tem de ce ar putea să se întâmple.

- Ce măsuri de siguranță o să luați în cazul unui cutremur?

- Păi ca și oriunde, ieși în stradă, ești atent să nu cadă pe tine... Ce poți să faci?

În cazul unui contremur major, peste 2000 de clădiri din Capitală s-ar putea prăbuși.

Editor : A.A.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă