Cum apare ulcerul la tineri tot mai de frecvent. Dieta sănătoasă recomandată de medici, care împiedică apariția bolii

1 lună in urmă 19

Ulcerul apare la orice vârstă, dar este întâlnit cel mai frecvent la tineri. Boala ulceroasă înseamnă că la nivelul mucoasei se produc o serie de răni deschise care afectează musculatura sacului stomacal.

Conform specialiștilor, ulcerele pot să apară și în zona de legătură dintre stomac și intestin, la nivelul duodenului sau concomitent, în mucoasa stomacului și a duodenului precum și în zona superioară a stomacului.

De ce apare ulcerul

Deși cauzele apariției ulcerului nu sunt pe întreg cunoscute, se pare că stresul și alimentația reprezintă factori de risc în boala ulceroasă.

În ultima vreme, însă, studiile au dovedit că și bacteria Helicobacter pylori este o cauză majoră ce duce la apariția ulcerului, în timp ce tratamentele cu medicamente antiinflamatoare pot cauza, la rândul lor, ulcer.

Mai precis, medicamentele cum sunt aspirina, chiar și cea cu protecție gastrică, naproxenul, ibuprofenul sunt considerate medicamente cu risc de apariție a ulcerelor gastrice și duodenale, însă e vorba doar de utilizarea lor în exces, notează specialiștii.

Cine este predispus să facă ulcer

Medicii afirmă că deși tinerii au început să dezvolte o astfel de patologie, persoanele trecute de 50 de ani sunt la risc să facă ulcere gastrice. De asemenea, cei care au avut în familie persoane care au suferit de ulcer pot duce boala mai departe.

Boala ulceroasă poate apărea și în cazul persoanelor care suferă de sindromul Zollinger-Ellison, adică o patologie ce se manifestă prin apariția unor tumori gastrice producătoare de acid.

Cei care au hiperparatiroidism sunt și ei expuși la a dezvolta ulcer. Printre factorii de risc se numără consumul de alcool și fumatul, care pot favoriza apariția bolii.

Care sunt simptomele ulcerului

Senzația de arsură dureroasă este cel mai frecvent simptom al ulcerului. Localizarea durerii este de obicei în coșul pieptului, fiind de intensitate variabilă, de la arsură la torsiune.

Conform specialiștilor, dacă ulcerul este situat mai aproape de esofag, durerea este mai precoce după masă. În cazul ulcerului gastric, durerea se instalează la 30 sau chiar 60 de minute de la indigestia de alimente. În ceea ce privește ulcerul duodenal, durerea se instalează noaptea și de regulă trezește pacientul din somn.

Alte simptome ale ulcerului sunt vărsăturile, grețurile, constipația.

Cum se pune diagnosticul

Pacienții care suferă de simptomele mai sus amintite sunt sfătuiți să meargă la un consult de specialitate, la gastroenterolog. Diagnosticul e pus în urma unor investigații precum endoscopia digestivă superioară sau examenului radiologic cu bariu.

Specialiștii subliniază că ulcerul gastric se poate complica dacă este netratat și poate duce la hemoragie digestivă. De asemenea, ulcerul poate perfora și astfel apare peritonita acută care reprezintă o urgență chirurgicală.

Stenoza pilorică e o altă complicație a ulcerului, ea manifestându-se prin vărsături abundente și scădere în greutate plus deshidratare.

Pacientul care are ulcer trebuie să renunțe la mesele abundente și să respecte o serie de principii alimentare. Este esențial să evite consumul de alimente sau băuturi care cresc aciditatea gastrică precum supă de carne, condimente, citrice, roșii, băuturi carbogazoase dar și dulciuri.

Cum poate fi prevenită apariția ulcerului

Tot dieta este cea care poate împiedica apariția bolii. Consumul de fructe și legume e cheia pentru o mucoasă sănătoasă a stomacului și a tubului digestiv.

Se recomandă consumul de banane, mere, avocado, caise, căpșuni, dovlecei, fasole verde, salată, morcovi, țelină, cartofi, conopidă, varză, ardei grași.

De asemenea, este esențial consumul de vitamina C care poate fi eficientă în eradicarea H pylori.

Citeste si:

 "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"

Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...

 Dan Vîlceanu este secretar general. Cine ocupă celelalte funcții

Dan Vîlceanu este noul secretar general al PNL după ce a fost votat de 1.743 de delegaţi, Rareş Bogdan a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL cu 1.115 voturi, Iulian Dumitrescu cu 1.620...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă