Cum afli dacă ai obezitate și ce trebuie să faci pentru a te vaccina. Multe persoane cu această condiție nu sunt în evidența CNAS

1 lună in urmă 55


Mai multe persoane cu obezitate grad I, având puține kilograme peste pragul de supraponderal, au reclamat că nu se pot înscrie de pe platforma de vaccinare fiindcă nu apar în baza de date. Diabetologul dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Timișoara, a explicat cine poate descurca această problemă: medicul de familie sau un specialist care să ateste obezitatea printr-un document ce va fi arătat la vaccinare.


Obezitatea este una dintre cele mai întâlnite comorbidități la persoanele care mor de COVID-19. De aceea, persoanele ce au această condiție medicală au fost incluse în valul doi de vaccinări.


Cu toate acestea, persoanele care au obezitate și nu au alte comorbidități - diabet, hipertensiune - au avut probleme în a se înscrie pentru vaccinare, nefiind în evidență.


Participant la dezbaterea legată de vaccinare organizată de Colegiul Medicilor, prezent atât în partea televizată la TVR, cât și ulterior, pe Facebook, dr. Bogdan Timar, diabetolog și decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Timișoara, a explicat care sunt pașii pentru a afla dacă un pacient are obezitate și cum poate dovedi asta la vaccinare.


„Cu siguranță, e indicat ca persoanele cu obezitate să se vaccineze. S-a observat că persoanele cu obezitate dezvoltă forme severe. E motivul pentru care comunicatul prezintă obezitatea pe locul 2 printre problemele de sănătate indicate pentru vaccinare”, a început Timar la TVR.


E un aspect deosebit, pentru că 20% din adulții din țară au obezitate. Deci unul din 5 români adulți sunt eligibili pentru vaccinare.

Dr. Bogdan Timar, diabetolog:

Calculul: masa corporală în kg împărțită la pătratul înălțimii în metri


În continuarea dezbaterii transmisă doar pe Facebook, Timar a explicat cum se calculează indicele.


„Conform definiției actuale, diagnosticul de obezitate se stabilește în funcție de indicele de masă corporală. Când are peste 30kg/metru pătrat duce la clasificarea pacientului în clasele de obezitate.


Cum se calculează? E un calcul simplu. Pacientul trebuie să-și măsoare masa corporală în kilograme și înălțimea în metri. Va împărți masa corporală la pătratul înălțimii. Cineva care are 100kg și 1,73m împarte 100 la 2,99. Va rezulta un indice de 33kg/metru pătrat, deci gradul întâi al obezității, care-i dă posibilitatea vaccinării”.


Cum se împart categoriile de persoane în funcție de indicele de masă corporală


Sub 18,50 - subponderalÎntre 18,50 - 24,99: Masă corporală normalăÎntre 24,99 - 29,99: supraponderalÎntre 30-34,99: obezitate grad IÎntre 35-39,99: obezitate grad IIPeste 40: obezitate morbidă


Practic, oricine are un indice peste 30 se poate vaccina. Indicele poate fi calculat și aici.


Soluția: scrisoare de la medicul de familie prin care se observă comorbiditatea


Totuși, dr. Timar recunoaște că, venind singură, această problemă nu îi asigură prezența pacientului într-o evidență.


„Este puțin probabil ca un pacient care are doar obezitate să figureze în baza Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu această comorbiditate.


Dacă pacientul nu are diabet sau alte comorbidități, de regulă, diagnosticul nu se trece în registrele electronice. Așadar, urmează procedura standard, programare prin call-center sau medic de familie.


Apoi, la vaccinare, prezentarea unei scrisori medicale de la medicul de familie sau medicul specialist” prin care să se ateste că pacientul care vrea să fie vaccinat are această comorbiditate.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă