Cum acționa un clan de interlopi din Piatra Neamț: „Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii”

1 lună in urmă 1


Judecătorii Tribunalului Neamț au încheiat procedura de cameră preliminară şi au dispus începerea procesului clanului de interlopi condus de Dan Capră. În total, scrie Monitorul de Neamț, 15 inculpaţi sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, camătă, şantaj, lipsire de libertate sau influenţarea declaraţiilor. Gruparea a terorizat trei ani cartierele Văleni şi Speranţa din Piatra Neamț, iar cei care nu plăteau banii împrumutați sau taxele de protecţie erau bătuţi şi siliţi să părăsească locuinţele.


Pentru destructurarea grupării, pe 19 mai 2020 au avut loc mai multe percheziţii, însă faptele au avut loc în perioada 2017- 2020.


Clanul Capră era o structură bazată pe relaţii familiale, fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi. Folosea și minori la comiterea infracțiunilor.


Confiscau buletinele și încasau alocațiile copiilor și ajutoarele sociale ale victimelor


Ofereau bani cu împrumut, cu dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele le sunt restituite, îi obligau pe „debitori” să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi de care beneficiau victimele.


În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional, care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări, precum şi cine va fi persoana care să execute violenţele.


Persoanele vizate erau cele care locuiesc în aceste imobile sociale oferite de Primărie, în baza unor contracte de închiriere.


Scoteau chiriașii din locuințe și le închiriau mai departe


Au fost obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 și 1.000 de euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului exercitau acte de violenţă fizică şi psihică, determinându-i pe chiriaşi să parăsească respectivul cartier

Comunicat DIICOT:

Anchetatorii mai spun că locuinţele rămase libere erau gestionate de membrii grupului, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii locative din subordinea Primăriei Piatra Neamţ, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite pentru a depozita bunuri provenite din furturi şi jafuri.


După primele reţineri din acest caz, anchetatorii au descins iar la parte din membrii grupării, la jumătatea lunii iunie. Atunci au fost cercetaţi 8 indivizi care se ocupau cu intimidarea şi agresarea martorilor care i-au „înfundat” pe alţi opt membri ai clanului.


Intimidau și agresau martorii


„Pe 15 iunie, şapte persoane s-au deplasat în cartierul Speranţa, cu intenţia de a aplica o corecţie unei părţi vătămate, de 22 de ani, întrucât considerau că este responsabilă pentru arestarea membrilor grupului. Profitând de faptul că zona nu era iluminată, inculpații i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii. În timpul incidentului i-au sustras un telefon mobil şi 2.000 de lei. La un moment dat, tânărul a reuşit să fugă în locuinţă. Inculpaţii au forțat uşa și au pătruns în locuinţă, unde au lovit-o şi pe concubina părţii vătămate, ameninţând că-i vor omorî membrii familiei”, au comunicat anchetatorii.


Ne-a cerut bani că dacă nu, ne violează copiii. Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce pe stradă.

Una dintre victimele șantajului, declarație dosar

Foto: stiripiatraneamt.ro


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă