Cum a urmărit Nicolae Ceaușescu un cerb, timp de trei ani, pentru a obține recordul mondial

1 lună in urmă 25

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 21:45

155 citiri

În urmă cu mai bine de patru decenii, mai exact în 1980, fostul șef comunist al statului de la acea vreme, Nicolae Ceaușescu, reușea o performanță remarcabilă la vânătoare. El a obținut recordul mondial, după ce a împușcat un cerb, considerat minune a naturii, pentru care a obținut 261,7 puncte.

S-a întâmplat în Munții Vrancei, la Soveja, iar istoria capturării acestui trofeu este strâns legată de un paznic de vânătoare al locului, care a primit misiunea să urmărească frumosul exemplar de cerb timp de trei ani.

Vânătorul a povestit pentru revista Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România că Nicolae Ceauşescu a venit de trei ori la Soveja pentru acest cerb, botezat "Guguştiucul", datorită glasului său duios.

În 1977, când a aflat prima dată de existența cerbului, Ceauşescu a abandonat partida de vânătoare unde se aflat și a plecat spre Soveja

“Ajuns în pădure, la observator, Ceauşescu l-a salutat pe pădurar şi i-a zis: -Omul pădurii, unde-i cerbul?. -Tovarăşe, cerbul este în parcela 46, până la ora 18.00, şade nemişcat acolo”.

Ceauşescu a decis atunci să nu-l împuște, conștient că un trofeu adevărat trebuie urmărit mai mult timp.

Paznicul Ion Mărăştean l-a urmărit aproape permanent, în următorii doi ani, până când i-a raportat lui Ceaușescu că ar fi o ocazie bună pentru a fi doborât.

“Şeful statului a venit în vizită de lucru la Bacău. Băiatul paznicului nu a coborât din observator două zile şi două nopţi la rând. Prin radio se auzea cuvântarea de la Bacău. Imediat a trecut dealul cu elicopterul şi s-au pomenit cu el la observator. De-acum cunoştea bine oamenii şi locurile. Cerbul dormea tun, parcă era stană de piatră. Pare incredibil, dar Ceauşescu a aşteptat o jumătate de oră să se trezească cerbul. Pentru că începuse să se îngâne ziua cu noaptea, Ion Mărăştean a primit permisiunea să scoale cerbul. Pune chemătoarea la gură şi imită ciuta. Cerbul s-a sculat şi Ceauşescu a tras. A luat şi a doua armă, dar nu mai era cazul. L-a nimerit cu un singur foc”, descriu cei de la revista Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România.

Coarnele cerbului carpatin, vânat la Soveja şi cu care a obţinut 261,7 puncte, au fost duse muzeu, la Posada.

Nicolae Ceaușescu a mai vânat și cu alte ocazii în Munții Vrancei. Astfel, la Muzeul județean se află coarnele de cerb carpatin, obţinute de Nicolae Ceauşescu în 1982 la Pralea, un trofeu de 211,12 puncte şi o blană de urs adult, vânat în 1973 la Cuşma, cu 346,91 de puncte.

Ambele au fost medaliate cu aur la Consiliul Internaţional de Vânătoare. Tot la muzeu sunt 12 trofee obţinute de fostul dictator în Epoca de Aur.

Citeste si:

Ce a facut Emma Răducanu cu trofeul câștigat la US Open

Emma Răducanu a furnizat poate cea mai mare surpriă din istoria tenisului feminin, câștigând US Open, după ce a pornir din calificări și a încheiat competiția fără set pierdut....

Un splendid exemplar de cerb, surprins într-o pădure amenințată de tăieri masive din Moldova VIDEO

Imaginile au fost filmate în pădurea Dobrovăț de lângă Iași de către fotograful de wildlife Emil Ionescu. Considerată „plămânul verde” al Iașiului, celui mai poluat oraș din...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă