Cum a sancționat Facebook în mod arbitrar pagina G4Media.ro / Rețeaua de socializare nu pune la dispoziția utilizatorilor instrumente reale de contestare a deciziilor luate unilateral

2 luni in urmă 44

Facebook a restricționat pagina de Facebook a G4Media pe data de 14 iunie, motivând că două dintre articolele distribuite de publicația noastră pe rețeaua de socializare ar fi încălcat standardele comunității:

  • „Pagina ta riscă să îi fie anulată publicarea, și face obiectul reducerii distribuției și a altor restricții, datorită încălcării repetate a Standardelor comunității”, este mesajul primit de G4Media la jumătatea acestei luni.

Este vorba de următoarele două materiale pe care Facebook le-a penalizat fără a ne da dreptul la apărare:

Facebook susține, în mod contrar realității, că titlurile și fotografiile folosite de redacția G4Media nu respectă regulile impuse de rețeaua de socializare. Printre altele, Facebook susține că fotografia unuia dintre articole ar conține simboluri extremiste, ceea ce este fals, având în vedere că fotografia G4Media ilustra o secvență de la Cimitirul din Valea Uzului, pe crucile căruia erau afișate benzi tricolore care simbolizau steagul României și nu un steag extremist.

G4Media a încercat să conteste decizia Facebook însă nu am identificat niciun instrument, mijloc, metodă sau persoană de contact prin intermediul căruia să ne susținem cauza și să ne apărăm punctul de vedere.

Singura opțiune care ne-a fost pusă la dispoziție printr-un sistem automat de feedback a fost completarea unui formular standard unde am bifat că nu suntem de acord cu decizia Facebook.

De atunci nu am mai primit niciun răspuns, niciun feedback, nimeni nu ne-a contactat, formularul pus la dispoziție de rețeaua de socializare fiind doar o chestiune formală, fără a ne da posibilitatea în mod real să ne apărăm.

În schimb, restricțiile Facebook ne-au afectat traficul, iar conținutul nostru nu a mai ajuns la publicul obișnuit să urmărească publicația noastră pe această rețea de socializare. Practic, Facebook ne-a făcut invizibili pe rețeaua sa, penalizându-ne astfel pentru o acuzație fără fundament real și lipsindu-ne de dreptul de a contesta această decizie.

Astfel, de la un impact zilnic al postărilor de aproximativ 500.000 de persoane am ajuns să avem un impact de aproximativ 20.000 de persoane, înregistrând în mod nedrept o scădere de 96%.

De asemenea, numărul interacțiunilor zilnice a scăzut de la aproximativ 100.000 (like, share, comentarii și altele) la 17.000, adică o scădere de 83%.

Aceste scăderi se reflectă și în traficul site-ului G4Media:

Dacă în perioada ianuarie-mai a anului 2021 procentul cititorilor veniți prin Facebook a reprezentat 30% din traficul total al site-ului, în zilele de restricții procentul s-a înjumătățit, ajungând la 15% și scăzând până la 10% în unele zile.

În final, restricțiile Facebook se traduc așa: G4Media a pierdut în ultimele 14 zile, din cauza restricțiilor Facebook pe care nu le-am putut contesta și raportat la numărul mediu de citiri de la începutul anului 2021, între 30.000 și 50.000 de cititori unici pe zi.

G4Media.ro va iniția toate demersurile legale pentru a obliga compania Facebook să pună la dispoziția utilizatorilor instrumente de contestare, apelare și apărare în fața unor decizii vădit arbitrare precum cea descrisă mai sus.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă