Cum a produs o furtună tropicală cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată

1 lună in urmă 1

Simon Proud, un cercetător în teledetecție prin satelit la Centrul Național de Observare a Pământului și la Universitatea Oxford, Marea Britanie, și
Scott Bachmeier, meteorolog la Universitatea din Wisconsin-Madison, SUA, au prezentat, în Geophysical Research Letters, un studiu în care arată că vârful unui sistem de nori de furtuni tropicale a atins o temperatură record de -111 grade Celsius, informează BBC.

Cercetările se bazează pe măsurătoarea înregistrată pe 29 decembrie 2018 la sud de Ecuator, în vestul Pacificului, de satelitul american Noaa-20, satelit cu orbită scăzută care alimentează cu date prognoza meteo.

Cum a produs o furtună tropicală cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodatăSatelitul Noaa-20. Foto: nesdis.noaa.gov

Deși furtunile din acea parte a Pacificului sunt frecvente în perioada decembrie-ianuarie, cea din 2018 a avut un impuls suplimentar, un fenomen pe care meteorologii îl numesc Oscilația Madden-Julian, o zonă de vânturi care se deplasează spre est și care poate accentua vremea umedă și uscată.

Când furtuna este foarte puternică, aerul trece prin troposferă spre stratosferă, următorul strat din atmosferă. În evenimentul din 2018, vârful norului a fost la aproximativ 20,5 km altitudine. Iar temperatura captată de satelit, de -111 grade Celsius.

„În mod normal, aerul se răcește cu aproximativ 7 grade Celsius pentru fiecare kilometru, după tropopauză, limita atmosferică dintre troposferă și stratosferă. În cazul măsurătorii din 2018, a fost cu aproximativ 13-14 grade mai rece pe aceeași distanță, o depășire mare”, a observat cercetătorul Simon Proud pentru BBC News.

Pericolul furtunilor extreme

Potrivit cercetătorilor, aceste furtuni super-reci ar putea crește în frecvență. Au existat tot atâtea astfel de evenimente pe tot globul în ultimii trei ani câte au fost în cei 13 ani studiați anteriori.

Acest lucru este relevant deoarece cu cât furtuna este mai rece, cu atât este mai probabil să producă evenimente meteo extreme, ploi cu fulgere și tunete și, ulterior, inundații.

Dacă aș fi fost acolo, în locul în care a avut loc furtuna din 2018, aș fi ud leoarcă, aș vedea o mulțime de fulgere mi-ar pica o grămadă de grindină în cap

Simon Proud, cercetător Centrul Național de Observare a Pământului și la Universitatea Oxford

„Din cauza schimbărilor climatice, este foarte probabil ca în următorii ani să vedem și mai multe fenomene meteo extreme”, a conchis Simon Proud.

Foto: nesdis.noaa.gov

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă