Cum a fost posibil zborul elicopterului Ingenuity pe Marte. Performanţa cu care NASA scrie istorie

2 săptămâni in urmă 17

De Bianca Iacob.
Publicat: 19.04.2021, 21:00.
Actualizat: 19.04.2021, 21:00

Vis împlinit pentru Omenire. Pentru prima dată în istorie, reuşim să efectuăm un zbor pe o altă planetă. Performanţa istorică a avut loc pe Marte. NASA a reuşit să ridice de la sol elicopterul Ingenuity şi să îl facă să planeze pentru aproximativ un minut. Este o performanţă care este asemănată cu primul zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, în 1903.

Anunțul NASA: ”Datele altimetrice confirmă faptul că Ingenuity a efectuat primul zbor al unui dispozitiv motorizat pe o altă planetă”.

Este explozia de bucurie care însoţeşte una dintre cele mai mari reuşite pentru pământeni în explorarea Spaţiului. Ingenuity, minielicopterul trimis de NASA pe Planeta Roşie a reuşit să se ridice de la sol 3 metri şi să planeze timp de 40 de secunde, exact cât fusese programat de pe Pământ. După 11 minute, datele depre performanţa sa au ajuns şi pe Terra.

Ingenuity s-a ridicat 3 metri de la sol

Anunțul NASA: ”Ingenuity ne informază că a efectuat o rotire, a decolat, s-a înălţat, a planat, a coborât şi a aterizat”.

Minielicopterul are mai puţin de 2 kilograme şi este propulsat cu ajutorul unor baterii solare. Are însă un procesor suficient de puternic încât să trimită date de telemetrie, imagini și clipuri către rover-ul Perseverance. Pentru ca noi să ne putem bucura de performanțele sale, inginerii NASA l-au dotat cu și două camere foto/video, una dintre ele de înaltă rezoluție.

Ingenuity a ajuns pe Marte pe 18 februarie la bordul roverului Perseverance, cel mai avansat laborator de astrobiologie trimis vreodată pe o altă planetă.

Roverul Perseverance va fora în solul marțian pentru a colecta probe de sol

Principalul mister pe care trebuie să îl elucideze este dacă pe Planeta Roşie a existat vreodată viaţă. Pentru asta, Perseverance va fora în solul marţian şi, cu ajutorul braţului robotic de 2 metri va aduna aproximativ un kilogram de roci şi praf, care va fi trimis mai apoi pe Pământ.

Roverul va încerca şi să transforme o parte din dioxidul de carbon din jurul lui în oxigen, iar de succesul experimentului va depinde momentul în care primii oameni vor ajunge pe Marte.

Aflat la 280 de kilometri de Terra, Pentru Ingenuity urmează acum încă 4 zboruri, primul dintre ele peste aproximativ 4 zile. Minielicopterul va trebui să de autodepăşească: trebuie să se înalţe mai sus de 3 metri şi să parcurgă o distanţă de câţiva metri.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă