Cum a eșuat India în a preveni un al doilea val Covid-19 cu o mortalitate mai ridicată

2 săptămâni in urmă 15

La începutul lunii martie, ministrul sănătății din India, Harsh Vardhan, a declarat că țara se află „în finalul” pandemiei Covid-19. Duminică, India a înregistrat peste 270.000 de cazuri noi și peste 1.600 de decese, ambele noi recorduri zilnice, arată BBC.

De la un vârf de peste 93.000 de cazuri pe zi, în medie, la jumătatea lunii septembrie, infecțiile au scăzut constant. Până la jumătatea lunii februarie, India număra în medie 11.000 de cazuri pe zi. Media de șapte zile a deceselor zilnice cauzate de boală a scăzut sub 100.

Euforia privind înfrângerea virusului a pornit spre finalul lui 2020. Politicienii, oficiali în poziții de decizie și părți din mass-media au crezut că India a ieșit cu adevărat din pandemie. În decembrie, oficialii băncii centrale au anunțat că India „îndoaie curba infecției Covid”. Au existat dovezi, au spus ei, în termeni poetici, că economia „se ridică printre umbrele lungi ale iernii către un loc în lumina soarelui”. Premierul Modi a fost numit un „guru al vaccinurilor”.

Cum a apărut valul doi

La sfârșitul lunii februarie, autoritățile electorale din India au convocat alegeri în cinci state în care 186 de milioane de oameni erau eligibili să voteze pentru 824 de locuri.

Campania a început în forță, fără protocoale de siguranță sau distanțare socială. La mijlocul lunii martie, federația de cricket a permis participarea a mai mult de 130.000 de fani, majoritatea fără mască, să urmărească două jocuri internaționale de cricket între India și Anglia pe stadionul Narendra Modi din Gujarat.

În mai puțin de o lună, situația epidemiologică s-a schimbat radical. India se confruntă cu un al doilea val mult mai grav al pandemiei, iar orașele au trebuit să impună noi carantine. Până la jumătatea lunii aprilie, țara avea în medie peste 100.000 de cazuri pe zi. Duminică, India a înregistrat peste 270.000 de cazuri și peste 1.600 de decese.

Dacă situația nu revine sub control, India ar putea înregistra mai mult de 2.300 de decese în fiecare zi până în prima săptămână a lunii iunie, potrivit unei analize The Lancet.

Criza de sănătate publică este perfect ilustrată de imaginile care apar în presă și pe rețelele de socializare: cimitire aglomerate, rude care își plâng morții în afara spitalelor, cozi lungi de ambulanțe care transportă pacienți cu probleme de respirație, spitale supraaglomerate care trebuie să interneze pacienți câte doi în pat, pe coridoare și holuri . Există apeluri frenetice de ajutor pentru paturi, medicamente, oxigen, medicamente esențiale și teste. Medicamentele sunt vândute pe piața neagră, iar rezultatele testelor durează zile.

Chiar și campania de vaccinare demarată cu mare aplomb are mari probleme. Chiar dacă țara a accelerat ritmul și a administrat peste 100 de milioane de doze până săptămâna trecută, au fost raportate lipsuri de vaccinuri. Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din țară și din lume, a declarat că nu va putea crește aprovizionarea înainte de luna iunie, deoarece nu are suficienți bani pentru a extinde capacitatea.

India a dispus o suspendare temporară a tuturor exporturilor de vaccinuri AstraZeneca, pentru că dozele erau necesare urgent la în plan intern și a dispus și permiterea de importuri de vaccinuri din afara țări. Chiar și oxigenul ar putea fi importat acum pentru a face față cererii în creștere.

Al doilea val pandemic al Indiei a fost alimentat de oameni care și-au lăsat garda jos, participând la nunți și adunări sociale și prin mesaje mixte din partea guvernului, permițând mitinguri politice și adunările religioase. Odată cu scăderea numărului cazuri, mai puține persoane au fost dornice să se vaccineze punând sub semnul întrebării abilitatea guvernului de a vaccina 250 de milioane de oameni până la sfârșitul lunii iulie.

Majoritatea epidemiologilor prezic mai multe valuri care se vor succeda, având în vedere că India este încă departe de a atinge imunitatea de turmă și rata de vaccinare rămâne lentă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă