Cum a ajuns să arate salonul „secret” din Gara de Nord, locul prin care au trecut toți regii României

1 lună in urmă 25

Gara de Nord din București este locul în care milioane de români au ajuns, au plecat sau au așteptat pe cineva măcar o dată. E o lume în miniatură, cu oameni de toate felurile, cu geamantane, damigene cu vin, pachete de la mama, batiste în vânt, lacrimi și îmbrățișări, nervi și grabă. Aici se află și un loc mai puțin cunoscut, „ținut sub cheie” în majoritatea timpului: Salonul Regal. Un loc din care a dispărut aproape orice amintea de vremurile de altădată, scrie site-ul de life-style bucureștean B365.ro.

În spatele ușilor încuiate, la Coloane, se află Salonul Regal, sala de așteptare a regilor României și a iluștrilor lor invitați. Un loc impresionant și spectaculos cândva, acum încuiat cu cheia. Din Salonul Regal au dispărut fotoliile roșii, englezești, din piele, candelabrul uriaș și, în general, de-aici a dispărut în timp tot ce a fost de valoare.

Ce-a mai rămas din Salonul Regal

Cum intri în Gara de Nord, la Coloane, o bornă foarte, foarte mică ne arată că acolo a fost odată o linie de cale ferată, numai că trebuie să știi după ce să te uiți. 

Linia cu numărul 1 începea chiar în holul central al gării, acolo unde se află acum Centrul de Vaccinare anti-COVID-19, dacă vreți un reper contemporan. Era linia capetelor încoronate, iar trenul trăgea chiar în fața Salonului Regal.

Cum a ajuns să arate salonul „secret” din Gara de Nord, locul prin care au trecut toți regii RomânieiFoto: Antoaneta Dohotariu/ B365.ro

Locul prin care au trecut regii României

Doar o placă de marmură așezată de ASR Principesa Moștenitoare Margareta (pe vremea Ramonei Mănescu, ministru al transporturilor) mai amintește că în spatele ușilor încuiate se află o sală de așteptare ieșită din comun, nobilă și cândva extrem de luxoasă.

Prin acest salon au trecut toți regii României, vii sau morți. Avea un tavan decorat spectaculos, cu plafoniere aduse de la Paris, coloane și pereți acoperiți cu marmură, oglinzi de cristal, un salon de protocol realizat în stil empire în care au intrat toți regii României și musafirii lor care ajungeau la București cu trenul.

În acest loc, în anul 1914, a fost depus sicriul drapat în negru al regelui Carol I, în drum spre locul său de veci de la Curtea de Argeș și tot aici, în anul 1928, în prezența viitorului rege Mihai, a fost prezentată prima locomotivă cu aburi din România, de tip G10, construită de machidonul Nicolae Malaxa, la Uzinele Malaxa, redenumite de comuniști „Uzinele 23 August”.

Cum a ajuns să arate salonul „secret” din Gara de Nord, locul prin care au trecut toți regii României

„Aș fi vrut să fiu și eu aici când veneau regii, să le car bagajele”

În această încăpere a intrat regele Mihai în ziua de 21 decembrie 1947, când s-a întors de la Londra, de la nunta reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Și tot aici, când regele Mihai a murit, funcționarii de la Gara de Nord i-au așteptat sicriul, doar că autoritățile l-au dus la Gara Regală Băneasa.

„Aș fi vrut să fiu și eu aici când veneau regii, să le car bagajele, să fac orice, numai să fiu și eu aici, să fiu mic, să nu mă vadă, doar eu să-i văd”, spune un angajat al Gării de Nord, în timpul unei minisesiuni foto cu ce a mai rămas din Salonul Regal. Este prăfuit, îmbătrânit și nefolosit, deși ar putea să fie cel mai frumos loc din Gara de Nord.

Astăzi, doar călătorii din Orient Express sunt primiți în Salonul Regal

În prezent, când trenul Orient Express ajunge în Gara de Nord, de două ori pe an, ușile Salonului Regal se deschid pentru călători. Doar ei pot intra în capsula timpului. „Numai că nu prea avem ce să le arătăm”, spun angajații Gării de Nord. Tot ce era de valoare a dispărut din Salonul Regal. Nu există nici măcar un portret al regelui Carol I, nimic nu amintește de extraordinara istorie a locului, pe care o puteți citi în întregime pe b365.ro.

Foto: B365.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă