Cum a ajuns Israelul sa doneze 5.000 de doze de vaccin anti COVID Palestinei. Dozele ajung doar pentru personalul medical din Cisiordania ocupata

1 lună in urmă 14

Sub presiunea Organizatiei Natiunilor Unite, Israelul va furniza 5.000 din dozele sale de vaccinuri impotriva coronavirusului personalului medical palestinian din Cisiordania ocupata, a declarat duminica Ministerul israelian al Apararii, informeaza France Presse.

"Confirm ca vom furniza 5.000 de vaccinuri echipelor medicale ale Autoritatii Palestiniene", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a ministerului, adaugand ca aceste vaccinuri vor fi luate din stocurile israeliene.

Vaccinarea nu a inceput in Fasia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul islamistilor Hamas, si in Cisiordania ocupata, unde se afla sediul Autoritatii Palestiniene a lui Mahmoud Abbas.

CITESTE SI: Cum a ajuns Israel, tara care a vaccinat cel mai mult, sa fie pusa la pamant de noua tulpina

Noul coordonator al ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a solicitat saptamana trecuta Israelului sa faciliteze vaccinarea palestinienilor impotriva COVID-19, invocand "obligatiile Israelului in temeiul dreptului international".

Potrivit Human Rights Watch (HRW), Israelul are "obligatia", ca putere "ocupanta" si in conformitate cu dreptul international umanitar, sa "furnizeze" vaccinuri celor 2,8 milioane de palestinieni din Cisiordania ocupata si celor doua milioane de locuitori din Fasia Gaza, aflata sub blocada israeliana.

Israelul, care nu a specificat motivele pentru care va furniza 5.000 de vaccinuri

Autoritatii Palestiniene, ii vaccineaza deja pe palestinienii din Ierusalimul de Est, partea de est a orasului sfant ocupata si anexata de statul evreu din 1967.

Autoritatea Palestiniana a semnat patru contracte pentru achizitionarea de vaccinuri, suficiente pentru a vaccina 70% din locuitorii din Cisiordania si Gaza. Primele doze de vaccin rusesc Sputnik V sunt asteptate in urmatoarele zile.

De la inceputul pandemiei, Israelul a raportat in jur de 641.000 de cazuri de COVID-19, dintre care peste 4.700 de decese, in timp ce autoritatile palestiniene de sanatate au inregistrat aproximativ 157.000 de cazuri, dintre care peste 1.800 de decese, in Cisiordania si Gaza.

Mai puteti citi

Marturia cutremuratoare a medicului de la Matei Bals care a spart geamurile pentru a ajunge la pacienti: "Ardeau de vii si strigau dupa ajutor!"Metoda neobisnuita folosita de o femeie pentru a-i distrage atentia unui hot: i-a facut sex oral pana la venirea politistilorINTERVIU Cum a ajuns Romania de la "ciuma Europei" la una din putinele tari in care numarul cazurilor de COVID e in scadere. Explicatiile unui expert in sanatate publicaFenomenul Maldive: Cum au ajuns excursiile exotice mai ieftine decat o vacanta in RomaniaEXCLUSIV Ce investitie uriasa face Simona Halep in zona exclusivista a Marii Negre
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă