CULISELE STATULUI PARALEL. România, cobai pentru noile tehnologii americane

4 săptămâni in urmă 14

JOI, 04 NOIEMBRIE 2021, 19:17

SURSĂ: Realitatea AUTOR: Iulian Budușan

Noile reactoare ar fi rezultatul al unui parteneriat dintre țara noastră și firma americană NuScalePower. România, prin intermediul companiei Nuclearelectrica a semnat încă din 2019 un memorandum de înțelegere cu firma de peste ocean.

Organizația Greenpeace atrage atenția asupra faptului că tehnologia americană nu este încă autorizată în Europa și că un reactor de acest fel nu a mai fost construit nici în SUA și nici într-o altă țară.

Nici fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, nu vede cu ochi buni ideea implementării acestui tip de tehnologie la noi în țară.
TEHNOLOGIA NETESTATĂ, UN PERICOL PENTRU SIGUARNȚA OAMENILOR
„Nu voi susține niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”.
Sursa:Răzvan Nicolescu

Într-un comunicat de presă emis atunci, reprezentanții companiei de energie nucleară din România spuneau că nu se pune problema testării unui prototip în România. Totuși, acum, chiar și Casa Albă recunoaște că aceste reactoare sunt o premieră internațională.

Comunicatul emis de Casa Albă pe acest subiect a stârnit controverse, pentru că a fost reformulat și modificat la doar câteva ore de la publicare. În formularea inițială, se spunea că acordul presupune construirea unei centrale cu 12 module și că va duce la crearea a peste 6.000 de locuri de muncă, atât pe teritorul Statelor Unite cât și al României. După câteva ore, comunicatul Casei Albe a fost revizuit, iar cele 12 module pe care trebuie să le aibă centrala au fost reduse la șase. Și numărul locurilor de muncă a scăzut: de la 6.000 la 3.700.

Anul acesta, Nuclearelectrica SA a primit din SUA o subvenție de 1,27 milioane de dolari pentru servicii necesare în găsirea locațiilor în care ar putea fi amplasate reactoare nucleare modulare de mici dimesniuni.

NUCLEARELECTRICA ASIGURĂ CĂ REACTOARELE VOR AVEA EFECTE POZITIVE
„Reactoarele modulare generează energie fără emisii de carbon, minimizând impactul asupra mediului, pot fi construite pe amplasamentele centralelor pe cărbuni ce vor fi închise, putând rezolva problemele energetice pentru comunitățile locale, la costuri eficiente și prețuri stabile, cu multiple beneficii socio-economice.” a declarat Nuclearelectrica pentru Libertatea.
Sursa: Nuclearelectrica

Potrivit Heinrich Boll Stiftung, o fundație germană, energia nucleară nu este nici pe departe răspunsul la problema schimbării climatice.

Cei de la Greenpeace mai atrag atenția că, potrivit unui sondaj YouGov publicat în luna octombrie, 66% dinhtre români nu doresc să fie construite centrale nucleare în vecinătatea lor. Pe de altă parte, s-a constatat că românii sprijină metodele prin care se poate produce energie verde. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă