CULISELE STATULUI PARALEL. Mihai Tudose: „Comisia Europeană aștepta Guvernul cu un PNRR complet. Ei au venit cu schițe și au fost trimiși acasă.”

2 săptămâni in urmă 10

Foto arhivă Inquam Foto arhivă Inquam

Fostul premier PSD, Mihai Tudose, a criticat, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, lipsa de viziune a celor care s-au ocupat de proiectul Planului Național de Reconstrucție și Reziliență (PNRR) și acuză faptul că cei ar fi trebuit ca România să se prezinte la Comisia Europeană cu un PNRR complet, dar s-a dus doar cu schițe.

VINERI, 23 APRILIE 2021, 18:52

SURSĂ: Realitatea.net

AUTOR: Iulian Budușan

Fostul premier PSD consideră că

„V-am spus că știu și v-am dat și niște elemente, dar a zis lumea că venim noi, că suntem de la PSD și tot ce spunem pute. Nu este Planul Național de Rederesare și Reziliență (PNRR) al USR, PNL sau PSD, ci al României. Nu e normal să-l țină în sertar. Marea vizită a lui Cristian Ghinea a fost la Reprezentanța României de pe lângă Comisia Europeană, iar acolo s-a întâlnit cu doi oameni de la departamentul tehnic. Ghinea a declarat că noi ne-am dus cu schițe, nu cu plan. Va mai dura până când banii ajung în țară, dacă depui azi proiectul complet. Alte țări își fac proiectele, România e la nivel de schițe, fără logică. Bruxelles-ul le-a spus că planurile trebuie corelate cu banii de la bugetul țări. Li s-a atras atenția că agențiile regionale de la noi nu pot gestiona așa ceva. Comisia Europeană le-a spus de două ori că nu au capacitate. Erau niște indicii clare. Ce procente dați înapoi la BERD și către alte instituții. Ei au venit cu schițe, dar au fost trimiși acasă. Anul trecut Iohannis spunea că aprilie 2021 este termenul final, azi a ieșit să spună cu nu e gata și că 30 aprilie e doar orientativ. Când Ghinea a ieșit din guevern, în 2016, România nu avea nicio autoritate de maganement. Noua ne-a luat 6 luni să deblocăm sistemul asta”, a declarat Tudose. 

Fostul premier spune că social-democrații au prezentat deja celor din Coaliția varianta lor de plan, dar acuză faptul că nu i-a chemat nimeni la nicio discuție. Tudose consideră că, în primul rând, cei de la putere trebuiau să facă o dezbatere publică pe tema PNRR, la care să participe specialiști din toate domeniile societății

„La începutul anului Marcel Ciolacu a declarat că PSD are un proiect, dar nu am fost băgați în seamă. Avem propuneri concrete, sunt publice, a ieșit cu ele Ciolacu. Trebuia să fie dezbatere publică pe tema asta. Una dintre soluții este ca cei de la Investiții Europene să pună PNRR în dezbatere publică”, consideră fostul premier.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă