Cuba își vaccinează anti-COVID copiii cu vârste începând de la doi ani. Compoziția serurilor nu sunt recunoscute de OMS

1 lună in urmă 25

Cuba a lansat vineri, 3 septembrie 2021, o campanie naţională de vaccinare împotriva coronavirusului la copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani, condiţie stabilită de guvernul comunist înainte de redeschiderea şcolilor, notează AFP.

Dacă şi alte ţări, ca Venezuela şi China, şi-au anunţat intenţia de a vaccina şi copiii, Cuba, care se confruntă cu o creştere a cazurilor suprasolicitând sistemul de sănătate, este prima care a făcut acest lucru.

Această campanie, efectuată cu vaccinurile cubaneze Abdala şi Soberana, are în vedere iniţial adolescenţii cu vârsta de 12 ani şi peste, înainte de a fi extinsă la copiii cu vârste cuprinse între doi şi 11 ani cu începere din 15 septembrie.

"Am vrut mereu să mă vaccinez" împotriva COVID-19, a declarat pentru AFP Laura Lantigua, 17 ani, care a venit să primească prima dintre cele trei injecţii prevăzute la liceul Saul Delgado, din cartierul Vedado, la Havana.

În urmă cu câteva zile, şcoala sa i-a avertizat pe elevi prin intermediul reţelei sociale: "ne-au spus orarul şi centrul unde trebuie să mergem".

La faţa locului, medicii "ne-au măsurat tensiunea arterială şi temperatura, ne-au ascultat şi apoi am fost vaccinaţi", după care a trebuit "să aşteptăm o oră, pentru a vedea dacă avem vreo reacţie". Dar "mă simt bine", a afirmat ea.

"Este într-adevăr o experienţă bună", a adaugat Ronald Martinez care tocmai a împlinit 18 ani: "Simţi că, vaccinându-te, poţi avea din nou o viaţă socială, poţi regăsi relaţiile pe care le-ai pierdut în urmă cu aproape doi ani".

Şi să revii la cursuri: şcolile din toată ţara au fost închise din martie 2020 şi au fost redeschise doar pentru câteva săptămâni, la sfârşitul anului, înainte de a se închide din nou în ianuarie.

Elevii şi studenţii au trebuit să urmeze cursurile prin intermediul televiziunii şi vor trebui să o facă din nou de luni, ziua reînceperii şcolii în Cuba.

Guvernul cubanez a decis că şcolile nu se vor redeschide înainte de a vaccina toţi copiii din ţară: odată ce campania s-a încheiat, intenţionează să redeschidă instituţiile treptat, în octombrie şi noiembrie.

Vineri seară, agenţia de reglementare a medicamentelor (Cecmed) a anunţat că a autorizat utilizarea de urgenţă a vaccinului Soberana 2, unul dintre vaccinurile utilizate în această campanie, pentru copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani.

Insula cu 11,2 milioane de locuitori a acumulat 672.599 de cazuri, dintre care 5.538 de decese. La începutul lui august, 95.100 de minori cubanezi au contractat COVID-19 şi şapte au murit din cauza acestuia.

Compoziţia vaccinurilor cubaneze, care nu sunt recunoscute de OMS, se bazează pe o proteină recombinantă, aceeaşi tehnică utilizată de compania americană Novavax.

Citeste si:

Cum se poate răspândi varianta Delta rapid în școli STUDIU

O femeie infectată cu COVID-19 a murit la Spitalul Județean Buzău. Era vaccinată cu schema completă

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă