Cuba a început vaccinarea anti-COVID a copiilor care au cel puțin doi ani, cu seruri locale, neomologate de OMS

1 lună in urmă 26

Vaccinarea copiilor are au împlinit doi ani a început luni, în Cuba, prima țară care imunizează anti-COVID copii din acestă categorie de vârstă. Serurile administrate sunt Abdala și Soberana, vaccinuri dezvoltate pe plan local care nu au omologarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează The Guardian și Insider, citate de Hotnews.ro.

Imunizarea copiilor are loc pe fondul unui nou val de infectări cu care se confruntă țara cu o populație de 11 milioane de locuitori, iar extinderea campaniei de vaccinare și la această categorie vine înainte de începerea unui nou an școlar. Autoritățile de la Havana speră că această măsură va permite revenirea elevilor în bănci, în condițiile în care din martie 2020 ei au urmărit lecțiile difuzate de televiziunea de stat pentru că țara insulară din Caraibe nu are acces universal la internet.

Oficialii cubanezi anunță astfel că planul esta ca școlile să se redeschidă treptat începând din luna octombrie, după ce toți copii vor fi vaccinați, potrivit AFP.

În același timp, Cuba a început, pe 3 septembrie vaccinarea copiilor care au împlinit vârsta de 12 ani, tot cu seruri locale.

Deși nu sunt recunoscute de OMS, cele două seruri au o eficacitate de 90%, spun autoritățile cubaneze, citate de The Guardian.

De la începutul pandemiei de coronavirus, în Cuba au fost raportate 690.000 de cazuri de COVID-19, dintre care mai mult de o treime au fost confirmate în ultima lună, conform datelor Universității Johns Hopkins. Bilanțul deceselor provocate de coronavirus în această țară a ajuns la 5.700, dintre care 2.400 au fost înregistrate, de asemenea, în ultima lună.

În acest context, angajații din sistemul sanitar au criticat Guvernul pentru felul în care a gestionat pandemia, plângându-se că au fost nevoiți să-și cumpere singuri echipamentele de protecție, în timp de autoritățile de la Havana dau vina pe embargoul impus de SUA pentru lipsa resurselor, potrivit CNN.

Și alte state au anunțat că vor să vaccineze copii mai mici de 12 ani însă nu au început imunizarea acestora. În luna iunie, autoritățile sanitare din China au aprobat adiministrarea serului Sinovac la copiii ce au împlinit 3 ani. Și în Emiratele Arabe Unite va începe vaccinarea acestei categorii, cu serul chinezesc Sinopharm.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă