Cu sistemul sanitar depășit de valul epidemic, Cehia cere țărilor vecine să-i preia din pacienții COVID

1 lună in urmă 2


Noul val de îmbolnăviri de COVID a împins sistemul sanitar din Cehia la limită. Vineri, copleșită de numărul de cazuri care necesită internare, Cehia a apelat la Germania, Elveția și Polonia, rugându-le să-i preia din pacienții confirmați cu coronavirus.


Oficialii cehi au explicat că spitalele au ajuns într-un punct critic în ce privește îngrijirea bolnavilor, relatează Reuters, citată de Agerpres.


”Numărul mare al noilor pacienţi infectaţi a sporit presiunea asupra sistemului sanitar, iar numărul pacienţilor care necesită spitalizare creşte'', explică Ministerul ceh al Sănătăţii.


Vineri dimineaţă, 8.153 de pacienţi cu COVID-19 erau internați în Cehia, dintre care 1.735 se aflau la ATI. În capitala Praga, spitalele sunt ocupate în proporție de 95%, iar la nivelul întregii țări, în proporție de 87%.


În unele regiuni spitalele şi-au epuizat capacitatea şi nu mai pot oferi îngrijiri adecvate sau să primească noi pacienţi.

Jan Blatny, ministrul ceh al sănătății:

Cehia a instituit de la 1 martie un lockdown sever. Premierul Andrej Babis şi-a avertizat concetăţenii că nici anul acesta nu au voie să iasă din case pentru a sărbători Paştele.


De asemenea, toate companiile care au între 50 şi 249 de angajaţi vor fi obligate să-şi testeze săptămânal angajaţii, acţiunea fiind subvenţionată de guvern.


Țara are în prezent are cea mai ridicată rată a noilor cazuri de COVID-19 între statele UE, respectiv 1.395 de noi infectări la 100.000 de locuitori, în ultimele două săptămâni.


Și spitalele din Slovacia sunt pline de pacienți cu COVID. O analiză genetică a arătat că varianta britanică este responsabilă pentru 74% din noile cazuri. Țara a transferat în străinătate săptămâna aceasta primii bolnavi.


De altfel, și România a sărit în ajutorul Slovaciei. O echipă medicală din România, specializată în Anestezie şi Terapie Intensivă, a plecat pe 24 februarie la Bratislava pentru a-i sprijini pe medicii slovaci, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă