Cu Florin Cițu interimar, Ministerul Finanţelor a refuzat alocarea a 10.000.000 de lei pentru vaccinarea copiilor

1 lună in urmă 28

O adresă trimisă de la Ministerul Finanțelor în 6 august către Ministerul Sănătății, consultată de News.ro, arată că Finanțele – minister condus atunci interimar de Florin Cîțu, au refuzat să aloce 10.000.000 de lei pentru programul de vaccinare a copiilor cu vaccinurile împotriva tuberculozei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei și difteriei, din Fondul de rezervă bugetară, pe motiv că Ministerul Sănătății nu a explicat de ce e vorba de o cheltuială urgentă sau neprevăzută.

La începutul lunii august, Ministerul Finanţelor a restituit Ministerului Sănătăţii, neavizat, un proiect de hotărâre prin se cerea suplimentarea bugetului MS cu suma de 10 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru continuarea programului de vaccinare a copiilor.

Unul dintre argumentele Finanţelor era că Fondul de Rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite „pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute”, iar ministrul nu prezentase date din care să rezulte urgenţa.

”Potrivit prevederilor art. 30 din Legea privind finanțele publice, Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite, pe bază de hotărâri ale guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar. Având în vedere că finanțarea programelor naționale de sănătate, respectiv a Programului național de vaccinare, se derulează în fiecare an de către Ministerul Sănătății, ar fi fost necesar ca Nota de fundamentare să cuprindă argumente care să răspundă cerințelor prevederilor menționate mai sus. De asemenea, atragem atenția asupra faptului că răspunderea asupra justificării urgenței și caracterului neprevăzut al cheltuielilor revine exclusiv inițiatorului”, se arată în răspunsul Ministerului Finanțelor.

”De asemenea, considerăm nejustificat textul ”cu suma de 10.000 de mii de lei” cuprins în titlul proiectului”, arată ministerul condus de Cîţu ca interimar.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (USR PLUS), l-a criticat dur sâmbătă pe Florin Cîțu, declarând că a cerut încă din luna aprilie fonduri pentru diferite programe de sănătate care fuseseră subfinanțate prin bugetul de stat, dar premierul ar fi refuzat alocarea de fonduri.

Premierul a reacţionat, într-o declaraţie de presă de la Oradea, la acuzaţiile ministrului sănătăţii, precizând că erau la Ministerul Sănătăţii 480 de milioane de lei necheltuiţi.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă