Cu cât s-a scumpit gigacaloria de azi. Lovitură după lovitură pentru toți românii

4 săptămâni in urmă 21

Românii au parte de încă o veste proastă. Cu cât s-a scumpit acum gigacaloria? Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie vine cu noile detalii deloc fericite pentru cetățeni în contextul scumpirilor în lanț.

Cu cât s-a scumpit gigacaloria de azi: anunț ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat recent scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din țară. Românii nu primesc nici acum o veste bună în direcția prețurilor cu care erau obișnuiți înainte. Cele mai mari creșteri sunt la Oradea, Arad și Bârlad, arată un comunicat al instituției.

Prețul nu este acela plătit de populație, ci reprezintă prețul la care centrala livrează agentul termic la care se adaugă tarifele de transport și distribuție. Primăriile decid mai apoi care sunt subvențiile acordate populației din prețul final.

Agentul termic livrat de SC Rulmenți SA Bârlad se scumpește cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei. În acest context, termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 de lei la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 de lei la 318 lei.

Alte creșteri vin la Moderncalor Botoșani – 94%, Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, 87% în cazul fiecărei centrale; Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani – 86% fiecare.

Detalii

La polul opus se află CET Craiova (21%) şi CET Govora (22%) cu cele mai mici scumpiri. ANRE a aprobat o majorare cu 86.58% pentru Capitală a prețului gigacaloriei produse de Electrocentrale București (ELCEN), de la 176.55 de lei la 329,41 de lei.

„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie.

Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice.

Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă? de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, mai spun reprezentanţii reglementatorului.

The post Cu cât s-a scumpit gigacaloria de azi. Lovitură după lovitură pentru toți românii appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă