CTP, despre o eventuală demisie a premierului Cîțu, prins băut în SUA acum 20 de ani: „Mi se pare absurd”

2 luni in urmă 28

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că Florin Cîțu nu trebuie să demisioneze din funcția de premier după informația, confirmată de șeful Executivului, că a fost prins băut la volan de Poliția americană în decembrie 2000.

Miercuri, 11 august, site-ul legalizam.ro a publicat informația, preluată și dezvoltată apoi de site-ul Flux24.ro care a publicat și un document, că Florin Cîțu a stat două zile în arest, în martie 2001, în statul american Iowa, după ce a fost prins băut la volan în decembrie 2000, când era la studii în SUA. Premierul a admis în aceeași zi că „a fost o greșeală. Am plătit foarte scump”.

Într-un editorial publicat miercuri seară pe Republica, gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că ar fi „absurd” ca premierul să demisioneze pentru o infracțiune „pentru care a fost condamnat și a executat pedeapsa”.

„Ca Florin Cîțu să-și dea demisia din funcția de premier fiindcă a comis o infracțiune în circulație, în SUA, acum 20 de ani, infracțiune pentru care a fost condamnat și a executat pedeapsa, mi se pare absurd”, consideră CTP.

Acesta este de părere că o demisie a premierului „ar însemna încălcarea unui principiu juridic care vine din dreptul roman: «Non bis in idem» – «Nimeni să nu fie pedepsit de două ori pentru aceeași greșeală»”.

Totodată, CTP spune că o demisie a lui Cîțu ar echivala și cu încălcarea „bunului simț”, arătând că premierul ar trebui să răspundă pentru activitatea sa, ori pentru răspunsul adresat jurnaliștilor la întrebarea dacă știe cât costă o pâine.

Cu privire la a demisiona sau a fi demis, domnul Cîțu trebuie să dea socoteală pentru activitatea sa ca premier, eventual pentru fanfaronada triumfalistă și răspunsul stupid superior „Nu știu cât costă o pâine, că nu mănânc pâine”, nu pentru nerespectarea regulilor de circulație într-o tinerețe în care era atât de departe de a deține o asemenea funcție.3686797

CTP:

Exemplul Traian Băsescu din 2006

Gazetarul a amintit apoi un episod petrecut în 2006. Atunci, fostul președinte Traian Băsescu a sărbătorit la restaurantul Golden Blitz calificarea Stelei în fața Rapidului în semifinalele Cupei UEFA, iar faptul că a băut nu l-a împiedicat pe Băsescu atunci să conducă mașina.

„Traian Băsescu, da, s-a urcat la volan sub influența alcoolului în văzul unei țări întregi, fiind președinte în exercițiu al României, și n-a plătit în niciun fel pentru asta”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

În finalul articolului din Republica, CTP se întreabă „Ce ar trebui să facă acum domnul Cîțu?” și invocă posibilitatea ca și șeful Executivului să vină în apărarea sa cu „faptul că domnul Ludovic Orban s-a răsturnat cu mașina în decor, între Iași și Focșani, în ianuarie 2015, conducând cu viteză excesivă, într-o curbă periculoasă”. Sau că „același Orban a lovit cu mașina, în decembrie 2007, în zona Cotroceni, o minoră de 14 ani”, mai scrie CTP.

„Florin Cîțu, însă, îndeplinește toate condițiile de reabilitare pentru condamnarea la 2 zile arest și 1.000 $ amendă, nu a comis o altă infracțiune și s-au scurs de atunci 20 de ani”, a concluzionat gazetarul.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă