CTP, despre negocierile PNL cu PSD: ”Nătângii la poarta stângii”

3 săptămâni in urmă 13

Gazetarul Cristian Tudor Popescu scrie într-un editorial publicat pe Republica.ro că alegerea PNL de a negocia cu PSD pentru formarea noului guvern confimă ”condiția firească și neschimbătoare a liberalilor post `89”, aceea de ”partid atârnător de PSD”.

Numindu-i pe liberali ”nătângi la poarta stângii”, CTP spune că ”referirea la PNL ca partid al Brătienilor e o glumă”, în condițiile în care, scrie gazetarul, vechiul PNL era un partid ”doctrinar și conturat ideologic”, în timp ce actualii liberali au fost votați ”doar ca alternativă la «comuniștii» PSD și, de fiecare dată, a guvernat agățându-se de «comuniști»”.

Astfel, Cristian Tudor Popescu trece în revistă situațiile din ultimii ani în care PNL s-a asociat cu PSD în diferite formule guvernamentale.

”Între 2000 și 2004, a susținut din parlament guvernul Năstase. Din 2005 până în 2008, rocada, guvernul minoritar Tăriceanu a fost susținut de PSD. În 2009, PNL Crin Antonescu l-a sprijinit în finala prezidențialelor pe candidatul PSD pierzător Mircea Geoană, sperând să i-l atașeze pe Klaus Iohannis ca premier. Apoi, n-au mai avut de cine să se atârne și au rămas pe dinafară până în 2012, când, din nou s-au lipit de PSD în USL-ul Ponta-Antonescu. Încă o dată, se despart în 2014 de PSD și, în consecință, nu mai ajung la Palatul Victoria decât în toamna 2019, cu ajutorul unor dezertori de la PSD”, scrie CTP.

În prezent, liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis lui Cîțu ”că are agenda încărcată și că o să se întâlnească cu el, ca să discute scoaterea de ceafă a PNL din rahat de către PSD, când îi va permite timpul”.

CTP mai precizează că în ultimele trei decenii, PNL a făcut o „pseudoopoziție la PSD”, motiv pentru care, în toți acești ani, social-democrații au fost la guvernare 70% din timp.

În aceste condiții, gazetarul spune că PNL ar putea avea aceeași soartă ca PNȚCD, partid istoric care a dipărut, ceea ce, ”nu va fi o pierdere pentru evoluția politică a României. Dimpotrivă”, conchide Cristian Tudor Popescu.

Delegația PNL se va întâlni joi după-amiază cu reprezentanții PSD pentru a discuta despre formarea unui nou guvern, după ce ieri, liberalii au purtat discuții și cu cei de la USR. La finalul întâlnirii de miercuri, președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că ”premierul va fi de la PNL”, însă nu s-au discutat nume.

În același timp, liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că social-democrații vor face și ei o propunere de premier cu care vor merge la viitoarele consultări de la Palatul Cotroceni.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă