CTP, despre abuzurile poliției: „La secție, ne-au aliniat pe toți, pe hol, la zid” + „Se dă cu săculețul de nisip la stomac, nu rămân urme”

2 luni in urmă 11

Cristian Tudor Popescu, reputat jurnalist, a dezvăluit că în trecut a fost victima abuzurilor poliției. În aceste zile, cazul de la Secția 16 a atras atenția prin detalii șocante. Mai mulți oameni ai legii au fost ridicați de procurori, fiind acuzați de tortură.

Poliţiştii de la Secţia 16 din București au fost reţinuţi pentru tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal. Faptele s-au produs în septembrie 2020. CTP susține că un astfel de comportament e „moștenit” de la milițieni. Ziaristul a fost și el victima abuzurilor pe vremea lui Ceaușescu.

9 poliţişti sunt urmăriţi penal după ce au sechestrat două persoane pentru că le-au reproşat că nu poartă masca de protecţie. Scenele de groază s-au produs pe un teren viran, unde una dintre victime a fost dusă încătușată. Cealaltă persoană afectată a fost încuiată într-o mașină și apoi abandonată pe o stradă întunecată.

CTP, ridicat de poliție: „Era o poziție de superioritate pe care o aveau organele de ordine”

„Înainte de 1989, toate aceste organe aveau ca primă funcție în stat să supravegheze cetățenii, simplii cetățeni, și în primul rând aceștia să nu comită niște acte împotriva puterii dictatoriale a lui Ceaușescu. Asta era principala preocupare. A, că erau și unii de drept comun, nicio problemă! Ceaușescu din când în când dădea amnistie pentru cei de drept comun, ca să-i mai sperie cu asta pe cetățenii pașnici și liniștiți. Era o poziție de superioritate pe care o aveau organele de ordine”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Am fost ridicat într-o seară de miliție. Eram într-o berărie”

„Să vă descriu un fapt. În anii aceia, în anii ’80, am fost ridicat într-o seară de miliție, împreună cu alți oameni, eram într-o berărie lângă Cișmigiu și îmi uitasem buletinul, n-aveam buletinul la mine. Și a venit o razie care a luat pe toată lumea de acolo. Cei care nu aveau buletinul au fost luați la secție, duși acolo.

La secție, ne-au aliniat pe toți, pe hol, la zid. Niciunul dintre noi nu era susceptibil de vreo infracțiune, ceva. Singura problemă era că nu aveam buletinul, trebuia într-un fel să ne confirmăm identitatea și să rezolvăm această problemă” a mai spus jurnalistul.

CTP: „Știți că sunt metode: se dă cu săculețul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereții stomacului…”

„Un ins de acolo, un milițian cu grad, trecea prin față și se uita și cum nu-i plăcea lui de vreunul dintre noi, zicea: „Ești șmecher, ai pleată, ai blugi, ești șmecher, ai?” La care, omul acela, mai țepos așa, îi răspundea: „Da, domn’e, sunt șmecher! Și? Ce?”. „Aaaa, ești șmecher? Ia vino încoace!”. Și era dus respectivul, la „separee” și de la „separee” se întorcea printre noi cu lacrimi cât boaba de strugure, nu mai scotea un cuvânt.

Știți că sunt metode: se dă cu săculețul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereții stomacului… Aceasta era atitudinea, deci simplii cetățeni erau niște gândaci pentru milițieni. Milițienii erau superiori. Ei erau tratați de către medici, de către măcelari, de către gestionari, cu mare deferență și respect, erau tovarășii de la miliție!”, a povestit CTP.

 

The post CTP, despre abuzurile poliției: „La secție, ne-au aliniat pe toți, pe hol, la zid” + „Se dă cu săculețul de nisip la stomac, nu rămân urme” appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă