CTP: „Asaltul lui George Simion și al simpatizanților AUR asupra Primăriei Timișoara seamănă cu acțiunile Cămășilor Brune naziste”

1 săptămână in urmă 18

Într-o intervenție la Digi24, gazetarul Cristian Tudor Popescu a amendat evenimentele de la Timisoara, unde un grup din care făcea parte și liderul AUR, George Simion a intrat în forță în primăria lui Dominic Fritz. CTP a comparat acțiunea cu cele ale „Cămășilor brune”, batalioanele paramilitare naziste din ani 1920-1930.

„Comportamentul lor mă face să mă gândesc ce se întâmpla dacă era în birou și Dominic Fritz, nu era plecat în străinătate, așa cum am înțeles. Am auzit scandări precum „Herr Fritz, nu uița, Timișoara nu e a ta”, ”Venim peste tine, parașutatule din Germania” sau „Ieși afară, javră ordinară”. Liderul acestui asalt, George Simion, a numit Timișoara Fritzișoara. Am văzut că veniseră în audiență. Cum, urlând?”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

„Ce vedem de luni bune încoace este un fenomen care afectează orice popor din această lume. Periodic, apare la suprafață o formațiune tumorală, care exhibă o propangandă bazată pe xenofobie, pe șovinism, pe antisemitism și pe violență”, a semnalat CTP.

„Exemplu cel mai apropiat pentru acțiunea de azi este cel al Cămășilor Brune din Germania anilor 1920-1930, acele Sturmabteilung, detașamentele de asalt naziste. În imaginile de la Timișoara, i-am văzut și pe oamenii aceia, cum poartă vestele galbene cu AUR pe ei. Și Cămășile Brune năvăleau în instituții publice să-și facă dreptatea lor, împărțeau oamenii în bună sau răi, adică suboamenii, aplicau corecții fizice…”, a adăugat analistul.

„Reprezentanții AUR au fost la Palatul Parlamentului, au pătruns acolo, acum îi vedem aici, cu ceva timp în urmă luau cu asalt Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne. Peste tot, autoritățile se fac că nu-i văd. Cum să nu îi oprești? Dacă nu-i poți ține în frâu, la ce să ne mai așteptăm?”, a mai spus Popescu.

Întrebat despre perspectivele polițice ale AUR, CTP a concluzionat: „Depinde de ce fac partidele aflate la guvernare, fiindcă tumorile precum AUR se pot extinde și crește numărul de celule cancerosase. Din cel mai mulți români pot atrași de propaganda AUR. În condițiile în care guvernarea dă rateruri, ei speculează. Să vedem până unde o să mearfă această contaminare!”.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat vineri, 14 ianuarie, că o „bandă de membri şi simpatizanţi AUR, în frunte cu George Simion, aduşi la Timişoara cu autocarul”, au pătruns în mod ilegal în sediul Primăriei, prin forţă fizică, „cu scopul de a crea haos și panică”.

În replică, liderul AUR, George Simion, a transmis că „declarațiile lui Fritz sunt mincinoase” și a declarat că grupul său de susținători ar fi dorit să obţină o audienţă pentru Ioan Bânciu, reprezentant al mai multor asociaţii revoluţionare.

IPJ Timiș a transmis că s-a autosezizat și s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violarea sediului profesional, în care se efectuează cercetări sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, pentru „stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă